Латвийските журналисти негодуват заради отнетия лиценз на тв "Дождь"

  • 08.12.2022
  • Сега
Снимка:ЕПА

"Латвийското общество не е толково лековерно, за да повярва, че Крим е руски, или че е нужно да се помага на армията на агресора, заради видяното в тв "Дождь", се казва в декларация на латвийските журналисти. Те призовават регулаторния орган за електронните медии в Латвия да прояви сдържаност в подхода си към съдържанието на "Дождь".

Асоциацията признава допуснатите грешки на руските си колеги, но не смята, че това може да е повод за отнемане на лиценза, съобщи "Новая газета. Европа", пише в. "Сега". Асоциацията предлага помощ на руските си колеги да ги насочи за принципите на работа в Европа, за да продължат излъчването. Закриването на медията ще се превърне в негативен прецедент, казват журналистите, а ако "Дождь" и истината застрашават сигурността на страната, властите са длъжни да публикуват данните, с които разполагат, но до момента не са извеснни публично такива данни. 

"Отнемайки лиценза на телевизията, ние гоним журналистите обратно в Руския свят, създаден от Кремъл", завършват латвийските журналисти. 

Вчера медийният регулатор постанови отнемане на лиценза на "Дождь". Той се отнася до кабелното разпространение на тв съдържание. Днес същото направи и регулаторът на Литва. Решението подлежи на обжалване в съда. 

 

м.л.