На грандиозен концерт в храма „Христос Спасителя“ в Москва пя Грета Ганчева

  • 09.12.2022
  • Фондация „Устойчиво развитие за България“

В Деня на бойната слава на Русия - 5 декември, в Залата на църковните събори на храма „Христос Спасителя“ в Москва се проведе голям театрален галаконцерт, посветен на 81-ата годишнина от битката при Москва. В концерта участва и българската певица Грета Ганчева.

В чест на 81-ата годишнина от началото на контранастъплението на Червената армия край Москва през 1941 г. Организационният комитет на програмата „Децата на Москва пеят“, създадена от Департамента за образование и наука на руската столица, подготви голям театрален галаконцерт, който стана едно от най-ярките събития в стартиралият през тази година тематичен проект „Символите на Русия“.

Изпълнителният директор на програмата  - заслужилият артист на Русия Татяна Жданова - подчерта, че основната цел на концерта е „да засили патриотичните чувства на децата и юношите чрез запознаване с ценностите на националната култура, чрез изкуството, което засяга емоционалната сфера“.

В концерта участва Големият сборен хор на московските ученици лауреати от Общоруския конкурс за патриотична песен „Вярност към отечеството“, наброяващ над 1000 млади артисти, ученици от детски и младежки творчески колективи в руската столица, Държавният академичен хор на Русия „А.А. Юрлов“ под ръководството на народния артист на Русия Генадий Дмитряк и българската певица Грета Ганчева. Предварително беше решено почетното право за участие в концерта да бъде дадено на победителите в Общоруския конкурс за патриотична песен „Вярност на Отечеството“, който се проведе през ноември.

Като цяло галаконцертът беше замислен като историческа екскурзия из историята на Москва, припомняне на различни периоди от героичната история на града, от древни времена до наши дни.

В грандиозния концертен спектакъл участваха много хорове и солови изпълнители от различни краища на Русия.

С „Честит празник на победата, моя Москва!“ на сцената се появи и българската певица Грета Ганчева, която публиката посрещна с бурни аплодисменти. В продължение на много години тя участва в концертите, организирани от  програмата „Децата на Москва пеят“, така че членовете на Големия сборен хор я познават и обичат много. По време на изпълнението на Грета на веселата песен „Заедно“ деца се втурнаха към сцената и пяха заедно с нея. Радостта от единството и приятелството завладя и следващите концертни изпълнения на участниците в гала спектакъла.

През призмата на музикално-театралното действие участниците и зрителите на концерта се запознаха с преломните събития от историята на страната, предопределили днешния ден и бъдещето на Русия. Полезно и поучително е в дните на бойната слава да се обърне поглед назад към миналото, за да се разбере на какво и на кого днешните поколения дължат живота, езика, културата си, на кого може и трябва да се разчита в трудни времена, пише в прес-съобщението си за събитието Фондация „Устойчиво развитие за България“.