Сливен отбеляза тържествено 145 години от Освобождението на града

  • 18.01.2023
  • Фондация Устойчиво развитие за България
  • Валентина Димитрова

На 17-ти януари 2023 г. Сливен отбеляза тържествено 145 години от Освобождението на града от турско владичество. Сливенци се събраха на площад „17- ти януари“, за да почетат паметта на далите живота си за освобождението на града.

Паметта на руските освободители и на шейсет и двамата  поборници от града, участвали в боевете при Стара Загора, Шипка и Шейново, жертвали  живота си за свободата на България, почетоха кметът на града Стефан Радев, зам.-кметът Пепа Чиликова, председателят на общинския съвет Димитър Митев, общински съветници, депутати, представители на различни сдружения, сред които Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД, ученици, войници и граждани. Свещеници отслужиха заупокойна молитва. Прозвучаха топовни залпове и патриотични песни. В знак на признателност бяха положени много венци и цветя пред  мраморната плоча.

На този ден през 1878 година в града пристига руски полк, а на 20 януари бунтовният сливенски поет Добри Чинтулов с хляб и сол, със сълзи в очите и с прочувствена реч посреща руската армия и благодари, че е помогнала на измъчения български народ.

Не беше забравен и паметникът на генерал Михаил Дмитриевич Скобелев, който основава гимнастически дружества  тук и така поставя началото на българската армия. Той оставя на града и околните села 50 000 пушки.

По инициатива на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД пред паметника на генерал Скобелев се състоя кратко тържество. Представители на Дружеството, на Общинската администрация и на Областната управа поднесоха цветя в знак на признателност.