Нова серия уволнения в американски медии

  • 22.01.2023
  • bgonair.bg
Пред централата на CNN в Атланта

От 114 000 през 2008 г. броят на журналистите в Съединените щати е спаднал на 85 000 през 2020 г.

Тазгодишната зима е белязана с нова серия уволнения в американските медии като CNN, "Вокс" и "Вашингтон Пост" – тенденция, продължаваща на фона на мрачния икономически пейзаж, предаде Франс прес, цитирана от bgonair.bg.

"Аз съм част от групата уволнени NBC. Работата ще ми липсва, но съм признателна за времето, прекарано тук", написа в Twitter Емили Сийгъл. Редица нейни колеги и журналисти от Ем Ес Ен Би Си или например от CNN съобщиха в социалните мрежи, че са уволнени, още през декември.

В петък служители от "Вокс", "Върдж", Ес Би Нейшън и от "Ню Йорк Mегъзин" получиха еднакви имейли от своя шеф Джим Банкоф, който им обяви "трудното решение да се разделим с близо 7 на сто от служителите ни във всички подразделения", включително редакциите, "поради трудната икономическа обстановка".

Мнозина от засегнатите – близо 130 от общо 1900, изразиха в социалните мрежи своя гняв или объркване, например Меган Маккарън, журналистка "от девет години и половина", работеща за специализирания ресторантьорски сайт "Ийтър" и уволнена "на 37-та седмица" от своята бременност, съобщи БТА. Запитана от АФП, "Вокс" посочи, че предлага "конкурентни обезщетения при напускане".

Уволненията в медиите не са от мащаба на тези в големите хай тек компании като Google (съкратила вчера 12 000 работни места), но средствата за масова информация също са засегнати от "спада на приходите от реклама и забавянето на икономиката", обясни за АФП Крис Рауш, преподавател по журналистика в училище по комуникации към университета Куинипиак в Кънетикът.

"Много от тях се разраснаха и развиха с надеждата да увеличат аудиториите си до известно равнище. Това не стана и няма особени изгледи да стане с оглед икономическия контекст", добави той.

Работните места в редакциите из Съединените щати намаляват отдавна - от 114 000 през 2008 броят на журналистите е спаднал през 2020 г. на 85 000, сочи проучване на центъра "Пю Рисърч" от 2021 г. Спадът е по-съществен в местния печат, посочва АФП.