Милен Митев: Сирак Скитник е заложил в основата на БНР свободата и независимостта

  • 24.01.2023
  • bTV
Снимка: БНР

На 25 януари Българското национално радио ще отбележи 88 години от своето създаване. Обществената медия ще отпразнува рождения си ден с тържествена церемония по връчване на Голямата награда „Сирак Скитник“ и годишните награди на БНР, от 19 часа в емблематичното Първо студио на радиото.

Наградата носи името на първия главен ръководител на БНР (тогава Радио София) Сирак Скитник -  талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик. 2023-а ще мине под знака на Сирак Скитник, тъй като тази година се навършват 140 години от рождението и 80 години от смъртта му и по този повод БНР планира поредица от инициативи. Това каза в ефира на "Тази сутрин" по bTV генералният директор на БНР Милен Митев.

"Към достойнството трябва да има и памет. В историята на радиото е вградено нещо, което е много по-различно от другите обществени медии. В основата на радиото има една личност, един визионер", каза председателят на Обществения съвет на БНР Милена Димитрова.

“Сирак Скитник е успял да привлече към радиото хора със свободен дух – журналисти, писатели и композитори. Още оттогава в основите на тази институция е заложена идеята за свободата и независимостта“, каза още Милен Митев.

 

м.л.