Познат или непознат е Сирак Скитник в родния си град Сливен

  • 25.01.2023
  • БНР
  • БНР/Стоян Радев
Сирак Скитник. Снимка: Архив

Днес БНР празнува своята 88-годишнина. Тази година се навършват и 140 години от рождението на първия директор Сирак Скитник или Панайот Тодоров Христов. Сливен е неговият роден град, където градската галерия, една улица и голямата награда за изобразително изкуство на Общината носят неговото име. На къщата, в която е роден, има паметен знак.

Познат или непознат е той в родния си град?  Отговор търси кореспондентът на БНР в Сливен Стоян Радев.

В Сливен, когато се каже Сирак Скитник в съзнанието на по-младите поколения излиза градската галерия. Може би е позабравен, може би защото не толкова e говорено за него в училище, но той е най-разпознаваем в културните среди в града. Художникът Илиян Урумов коментира, че е редно името на Сирак Скитник да се постави в дневния ред на културния живот не само в Сливен

"Трябва да се правят събития не само за неговата 140-годишнина, която е през 2023 г., а и по принцип да се помни, че един такъв човек е изнесъл на плещите си страшно много културни пластове". 

Урумов, освен че е художник, и е учител, който се стреми до неговите възпитаници да достигнат големите имена в българското изкуство, включително изкуството и делото на Сирак Скитник.  

От пет години насам в Сливен се възобнови Националната изложба за изобразително изкуство "Сирак Скитник", а голямата награда носи неговото име. Тази година предстои в конкурса с награда да се включи и БНР. Вече е проведен първият разговор на генералния директор Милен Митев с организаторите Община Сливен, представителството на СБХ и Дружеството на художниците в града.  

"Имаме уверението от Националното радио, че те ще подкрепят изложбата ни с още една награда, която ще бъде поливалентна, ще покрива всички категории, която ще бъде на името на Сирак Скитник, но няма да бъде голямата награда. Една награда, която се надяваме, че ще стане ежегодна и ще бъде един допълнителен стимул за авторите. Чудесно е, че Радиото иска да поеме инициативи, които освен че са свързани с техния основател, а и с конкретно родния му град", коментира Урумов.

В Сливен на името на Сирак Скитник има и улица. За обща изненада тя се намира в квартал "Комлука". Чиновническият гений или някой друг, за който това е поредно име в уличната система, му е отредил място, където съвсем не му е мястото. 

Отговорите на хората дали знаят кой е Сирак Скитник изглеждат комични, но всъщност са трагични. Неглижирането на образованието води до тези плачевни резултати, и ако днес е за Сирак Скитник, то утре може да е за голяма част от светлите исторически личности на България. И все пак, ако сме успели да събудим вниманието на част от слушателите към личността на първия директор на Радио София, то нека се знае, че в родния му град, в Художествена галерия "Димитър Добрович" има 42 произведения на художника. Всички те са откупени от частни лица през 70-те и 80-те години на миналия век. Близо десетина негови творби са част от постоянната експозиция в зала "Сирак Скитник", така че отидете, разгледайте, вземете и децата си, за да знаят. 

 

 

м.л.