Иран проведе първи Международен конгрес на влиятелните жени

  • 26.01.2023
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова
Откривнето на Международния конгрес на влиятелните жени в Техеран. Снимка: Оля Ал-Ахмед

Председателката на УС н СБЖ Снежана Тодорова заедно с две журналистки и художничка бе сред четирите българки, поканени на Международен конгрес на влиятелните жени, състоял се в иранската столица Техеран.

След завръщането си от интересен международен форум в Иран, председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова сподели пред сайта на СБЖ впечатленията си от събитието и от обстановката в тази привличаща световното внимание страна. Ето разказа ѝ:

Поканата за участие в свикания в Иран на 20 януари първи Международен конгрес на влиятелните жени под егидата на първата дама на страната д-р Джамиле Аламолхуда дойде от иранското посолство в София.

От България заминахме четири поканени жени. Това са главната редакторка на изданието „Дипломатически спектър” Екатерина Павлова, журналистката и поетеса Оля Ал-Ахмед, авторката на преобразяващия спирките на столичния транспрот у нас проект „Изкуство за дипломация”, художничката Петя Илиева и аз.

Във форума, състоял се в представителна зала в Техеран, се включиха над 250 пратенички от 90 страни, както съобщиха оргаизаторите. Сред участничките  имаше четири съпруги на държавни глави, а също и представителки на важни институции в своите страни – вицепрезидентки, заемащи министерски постове дами, парламентаристки и т. н. На такова ниво бяха гостенките от Армения, Буркина Фасо, Гвинея, Киргизстан, Нигер, Нигерия, Сирия, Сърбия, Туркменистан, Шри Ланка.

Основна тема на изказванията и дискусиите беше отстояването на правата на жените и на тяхното активно участие в живота и управлението на държавите.

Домакините, разбира се, поставиха акцент върху информирането за реализацията на иранските жени в различни сфери, предлагайки противовес на доминиращите по света представи по въпроса.

По време на конгреса бе открта изложба, представяща постиженията на успешни иранки в разнообразни области като енергетика, електроника, медицинско оборудване, технологии, центрове за иновации, домашен бизнес. От експозицията научихме за 900 жени, изпълнителни директори на ирански компании, базирани на знанието. 100 от тях са били избрани за най-добри в областта на науката и технологиите, а първите 50 от този списък участваха и „на живо” в откриването на изложбата.

Още данни за женския дял в развитието на Иран представи в приветствието си към форума и президентът на страната Ибрахим Раиси. Той посочи, че над 30 % от иранските университетски преподаватели са жени, както и над 34 % от експертите в областта на медицината и здравеопазването. Почти 60 % от капацитета на научните и академични центрове е изпълнен с женски присъствие. 30 % от ръководните позиции в държавата също са за нежния пол.

Разбира се, знаем, че Иран е нееднозначна страна. Знаем и за протестите във връзка със смъртта на млада иранка от кюрдски произход след ареста ѝ от полицията заради неподходящо носен хиджаб. Тревожещи са новините за арести на участници в тези протести, включително и много журналисти. Наложиително е всеки такъв случай да бъде решен законосъобразно и със спазване на свободите на изразяване и на словото, които Иран винаги твърди, че зачита.

Тук трябва да отбележа, че поне нашата малка български група, която доста обикаляше из Техеран съвсем самостоятелно, без никакви официални придружители, така и не попадна на нито един протест през четирите дни на престоя ни там.

Разговаряхме свободно с много случайно срещнати хора. Всички бяха изключително любезни и открити с нас. Някои споделяха правителствените талкувания на събитията в страната, други не се колебаеха да обявят, че са антиправителствено и критично настроени, че настояват за либерализация на обществения живот. Такъв бе например таксиметровият шофьор, с когото обикаляхме по забележителностите на иранската столица.

Понеже темата за свободата и за облеклото на иранските жени е особено парлива в международен план, обърнахме специално внимание на това. И трябва да признаем, че видяхме много жени, най-вече млади, които изобщо не се съобразяват с ислямските канони, изисквани от официалната власт – ходят гологлави, с разпуснати коси, по панталони. Много такива момичета видяхме и в един случаен младежки бар с наргилета, където напосоки се отбихме в една от вечерите. Млади иранки и иранци седяха там в смесени компании и се веселяха, както правят връстниците им и у нас.

В края на конгреса, на който бяхме поканени, разбрахме, че този тип форуми ще станат ежегодни. Домакин на следващия ще е Армения.

В словото си при закриването на срещата в Техеран първата дама на страната д-р Джамиле Аламолхуда заяви: „Ние, жените, не трябва да толерираме войните и конфликтите, а само любовта между хората по света. Това е призванието на жените – да се борят за по-добър свят и любов!”

 

 

© СБЖ