Министърът на образоването и испанският посланик стартираха презентация на 11 испански университета у нас

  • 27.01.2023
  • СБЖ/mon.bg
  • Къдринка Къдринова
Н. Пр. Алехандро Поланко и министър Сашо Пенов. Снимка: Георги Митов, председател на СИЖБ

11 испански универстета за първи път представиха възможностите си пред потенциалните български студенти, които биха искали да учат в тях. Старт на двудневната презентация във Военния клуб дадоха министърът на образоването Сашо Пенов и Н.П. Алехандро Поланко.

През настоящата учебна година повече от 25 000 български ученици изучават испански език в наши училища. Това съобщи на първата презентация на испански висши учебни заведения у нас министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов, цитиран от сайта на МОН, при откриването на изложението „Висшето образование в Испания“. Същите данни представи и посланикът на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко.

Заявеният от страна на 13 български и 11 испански висши училища интерес за участие в това първо издание на изложението е показател за желанието за установяване на контакти и преценката за реални възможности за бъдеща съвместна работа, която ще доведе до пълноценно сътрудничество в сферата на висшето образование между двете държави, посочи министър Пенов.

Той припомни, че миналата година беше актуализирано Споразумението между министерството на образованието и науката на Република България и министерството на образованието и професионалното обучение на Кралство Испания за сътрудничество относно паралелките с училищен учебен план за интен зивно изучаване на испански език в българските профилирани гимназии и средни училища. Съгласно обновлението, испански език вече ще могат да учат и децата в началните училища.

На това акцентира в изказването си и посланикът на Кралство Испания у нас Н . Пр. Алехандро Поланко. Той посочи, че испански език се изучава профилирано в 16 гимназии в България, а в страната ни работят 18 учители от испански произход. Техни ученици са 6800 деца и младежи - съставна част от онези 25 000, които учат испански у нас в системата на средното образование.

Следващата стъпка е испански да се преподава и в началния етап на образование, заяви посланик Поланко. Според него сътрудничеството между българските и испанските университети, което сега е основно между филологическите факултети, трябва да се разшири и в други научни области. Той изброи информатиката, медицината (област на значими социални постижения за Испания - б. пр.), технологиите и т. н.

Посланик Поланко благодари на министър Пенов и за споразумението между Испания и България за сътрудничество в проучванията и изследванията, свързани с Антарктида. Той припомни, че двете страни си партнират в тази област от повече от 30 години, а в момента това продължава с новия български изследователски кораб.

Българите в Испания официално са 125 000, но реалният им брой е над 200 000 и те са много добре интегрирани, изтъкна още испанският посланик. Той открои и този факт като стимулиращ научното сътрудничество между университетите на България и Испания.

"Още веднъж бих искал да благодаря на посолството на Кралство Испания за дългогодишното съдържателно сътрудничество и за техния съществен принос и подкрепа за разпространението на испанския език и култура в България," каза министър Пенов. "Вярвам, че това сътрудничество ще се развива и в бъдеще, като все повече се обогатява," добави той.

Свързани:

11 испански университета ще представят в София възможностите си за обучение

Дата: 25.01.2023