МФЖ настоява за справедлвост за убийството на 8 журналисти в Перу преди 40 г.

  • 31.01.2023
  • ifj.org
Плакат за възпоменание на осмината журналисти, убити в Учуракай преди 40 години

Международната федерация на журналистите се солидаризира със своята членка - Националната асоциация на журналистите в Перу, която настоява най-после да бъде въздадена справедливост за жертвите на първото в света колективно избиване на група журналисти накуп, станало на 26 януари 1983 г. в община Учуракай, департамент Аякучо, и известно като "клането от Учуракай".

40 години изминаха, откакто осем представители на медиите са убити Перу, когато пристигат в община Учурукай, департамент Аякучо, на 26 януари 1983 г., за да разследват поредица от убийства в региона, припомня в своя публикация на сайта си Международната федерация на журналистите (МФЖ). Това колективно избиване на журналисти, първото в света, е извършено в жесток период на перуанското обществено развитие, известен като "Епохта на тероризма".

МФЖ се присъединява към исканията на Националната асоциация на журналистите в Перу за изясняване на истината и въздаване на справедливост за това престъпление, настоявайки за прекратяване на безнаказаността.

Жертвите са журналистите Едуардо Де ла Пиниейя (вестник El Diario de Marka), Педро Санчес (вестник El Diario de Marka), Феликс Гавилан (вестник El Diario de Marka), Уили Рето (вестник El Observador), Хорхе Луис Мендивил (вестник El Observador) ), Хорхе Седано (вестнк La República), Амадор Гарсия (седмичник Oiga), Октавио Инфанте (агенция Ayacucho News) и водачът и преводач (от местния език кечуа) на групата Хуан Аргумедо.

Всичките са убити още с пристигането си в Учуракай, след като местните жители погрешно ги взимат за терористи. Объркването обаче не е просто трагична случайност, а е била подбудена от Sinchis - антитерористичен орган на Гражданската гвардия, който убедил жителите да атакуват всеки непознат, появил се в района, защото сигурно ще е терорист. Нещо повече - от Sinchis уверили местните хора, че ако не действат по този начин, самите те ще се считат за подкрепящи тероризма и ще бъдат наказани сурово от властите, дори и убити.

МФЖ отбелязва специално в публикацията си, че посочването на селяни от зоната като виновници на убийството на журналистите е официалната версия, публикувана от разследваща комисия, създадена навремето от перуанското правителство, което водело тогаватотална война "срещу тероризма" на въоръжени групировки. Но членове на семействата на жертвите и правозащитни организации поставят под съмнение тази версия поради липсата на доказателства и по-задълбочено разследване на случилото се.

Тези събития се разиграват в контекста на тогавашния исторически етап, известен като "Епохата на тероризма". Тогава както въоръжени групи, така и военни сили извършват систематични нарушения на човешките права, особено в селските зони, където с твърдения за "тероризъм" се мотивират избиванията на цели села.

40 години след убийството на осмината журналисти в Учуракай, Националната асоциация на журналистите в Перу продължава да отстоява правата на семействата на жертвите и да настоява за истина и справедливост.

Всяка година в памет на убитите Националната асоциация на журналистите провежда съвместно със семействата им и с правозащитни организации Поход за мир и национално помирение. Той се движи по пътя, по който осмината журналисти и гидът са пътували, за да стигнат до Учурачай. И тази година, въпреки разтърсващата Перу политическа криза с бурни протести и жестоки репресии от силовите структури, Походът все пак се състоя. Той премина през глад Тамбо и столицата Лима.

Навръх 40-годишнината от клането - на 26 януари, беше положен първият камък за изграждането на Дом на паметта на Учурачай.

МФЖ се присъединява към своята членка - Националната асоциация на журналистите в Перу, в искането за справедливост за мъчениците от Учурачай и за всички журналисти, убити по времето на "Епохата на тероризма". Заглушаването на гласовете на убитите е било атака срещу свободата на пресата и следователно срещу демократичната система, както се е случвало и в много други страни в латиноамериканския регион.

Предвид насилственото потушаване от страна на държавата на демонстрациите, които се провеждат от декември 2022 г. в Перу след началото на политическата криза, вече отнела живота на над 50 души и предизвикала над 70 нападения по журналисти, все по-остра става необходимостта от съдебен процес и от въздаване на справедливост за престъплнието отпреди 40 години, посочват МФЖ и партньорската ѝ перуанска журналистическа асоциация. Необходимостта от съдебен процес и от справедливост не може да се отлага, за да не се повтарят такива трагедии в новата история. Гарантирането на правото на свобода на изразяване и защитата на медийните работници е от съществено значение за гарантиране на демокрацията, посочва се в публикацията на МФЖ.

На плаката, издаден от Националната асоциация на журналистите в Перу по повод 40-годишнината от "клането в Учуракай", има колаж с ликовете на осемте убити журналисти и голям надпис: "За истината те умряха, за истината се борим ние".

Свят