Четирима афганистански журналисти ще получат убежище в Косово

  • 31.01.2023
  • БТА
Афганистански журналисти при отразяване на събитие в родината си. Снимка: Архив

Четирима афганистански журналисти бяха посрещнати в Косово, където ще получат убежище в рамките на програмата „Журналисти в резиденция – Косово“, съобщи албанската редакция на Радио Свободна Европа, като се позова на публикация в социалните мрежи на Асоциацията на журналистите на Косово (AGK).

Според информацията на БТА това са първите афганистански журналисти, които пристигат в Косово, след като преди месец косовското правителство одобри решението да им бъде предложено убежище в страната. Косово ще приеме за период от две години петима афганистански журналисти, които бягат от преследване в страната си, като те ще могат да продължат работата си от Косово.

На афганистанските журналисти ще бъдат подсигурени убежище, месечна заплата, здравно осигуряване и билет за връщане, когато обстановката в тяхната страна позволява те да се върнат по домовете си, пише Асоциацията на журналистите на Косово във „Фейсбук“. 

Програмата „Журналисти в резиденция – Косово“ е инициирана от Европейския център за свобода на печата и медиите (ECPMF) и финансово подкрепена от правителството на Република Косово. От временно убежище по тази програма се ползват и 12 украински журналисти. 

След като талибаните си върнаха властта в Афганистан през август миналата година, Косово прие искането на САЩ за подслон на афганистански бежанци, застрашени от талибаните, отбелязва Радио Свободна Европа. Косовското правителство одобри на 28 декември бюджет от 30 000 евро за настаняването на афганистанските граждани.

Косово е приютило временно 1893 афганистански бежанци, изпратени след това в САЩ и други страни, пише изданието.

 

 

м.л.