Военният репортер Курт Пелда дава съвети от Украйна как да се отразява войната дистанционно

  • 02.02.2023
  • newsroom.de
Курт Пелда е вляво на снимката.

Не всички медии могат или искат да изпратят кореспонденти в Украйна. Известният швейцарски военен репортер Курт Пелда, врял и кипял в много горещи точки по света, дава съвети в newsroom.de за тези, които трябва да наблюдават събитията отдалеч и да пишат за тях от разстояние.

Курт Пелда е отразявал още войната в Афганистан през 1984 г., а сега предава преки кореспонденции от конфликта в Украйна, уточнява newsroom.de.

Във войната журналистите работят по същия начин, както в мирно време – но при по-трудни условия, смята Пелда. Според него това важи и за онези репортери, които никога не излизат от офисите си, а се опитват да стигнат до дълбочината на фактите с помощта на социални медии или контакти на място.

По време на война хората често се обединяват около страната в конфликта, която е близо до тях. Стига се до стаден манталитет. Хората започват да мислят по същия начин, да демонизират врага, да служат на собствената си пропаганда. Засегнатите държави играят своята роля за насърчаване на това съответствие. След това неудобни, дори понякога опасни истини, като загубени битки или военни престъпления, се превръщат в табута, коментира журналистът.

Ето петте основни съвета на Курт Пелда как журналистите могат да се справят с това.

Първо. Пазете се от местните източници. Те често са хванати в капан, подкрепяйки едната или другата страна. Трябва да се доверявате само на хора, които познавате лично и добре.

Второ. Материалите от социалните медии могат да допълнят, но никога да не заменят проверката и проучването на място.

Трето, но  основно правило. Без прибързани преценки въз основа на снимки. Проучването, дори и онлайн, също отнема време.

Четвърто. Отделни видеоклипове или снимки говорят малко за хода на войната. Само голям брой подобни изображения показват тенденция.

Пето. Пазете се от фантастични новини и дописки, които противоречат на здравия разум. Това изисква специално внимание по време на проверката.

Свят