„Светът чете Чехов“. Инициатива на Таганрог събра участници от над 57 страни

  • 01.02.2023
  • Фондация Устойчиво развитие за България
Антон Павлович Чехов

В рамките на ХV-ия Международен фестивал на книгата Обществената библиотека „Чехов“ в родния град на изтъкнатия руски писател Таганрог и Отделът за международни връзки на местната администрация за втори път организират кампанията „Светът чете Чехов“. С международен флашмоб се отбелязва 163-годишнина от рождението на големия руски майстор на словото Антон Павлович Чехов.

Писмо от градската управа в Тагарног, адресирано до председателя на фондацията „Устойчиво развитие за България“ Станка Шопова, кани всички, които обичат творчеството на А. П. Чехов в България, да се присъединят към инициативата.

„Инициативата „Светът чете Чехов“ обединява представители на академичната общност, писатели и литературни критици, студенти и обикновени читатели от над 49 страни по света, - се казва в писмото. - В родината на Чехов, в Таганрог, са концентрирани 4 музея на писателя и работят изследователи на неговото творчество. Участниците в проекта трябва да запишат видеоклипове, в които четат любимите си произведения на Чехов на своя език. Организационният комитет на инициативата качва тези видеоклипове на страницата на TaganrogCity.Com във Facebook и ги популяризира.“

За да участвате, трябва да запишете видео, в което четете откъс от произведение на Чехов на произволен език (не повече от две минути), и да го изпратите на имейл адрес world.reads.chekhov@gmail.com.

Записът трябва да е придружен с информация от коя държава, град, или село сте. Вашето име и фамилия. Заглавие на избраното произведение на Антон Чехов.

В „Светът чете Чехов“ могат да участват библиотеки, музеи, театри, неправителствени организации, артистични групи и ателиета, образователни и предучилищни заведения, доброволчески групи и индивидуални участници любители. Няма възрастови ограничения. Всички участници ще получат дигитален сертификат за участие.

Подробна информация за участие може да се получи от организаторите чрез имейл world.reads.chekhov@gmail.com.

Вече стана известно, че над 200 участници от 57 страни са изпратили откъси от творби и писма на Антон Чехов на 24 езика. „Ученици от училището по изкуства Lola Mora в Буенос Айрес, Аржентина, нарисуваха, редактираха и озвучиха две карикатури, базирани на произведенията на A.П. Чехов. Актьорите от детското филмово списание "Мандарин" от египетския град Хургада заснеха пиеса по разказа "Момчета". Ученици и учители от туркменско-руското училище от Ашхабад записаха видео с участието на министър-председателя на Руската федерация по време на посещението му в учебното заведение“, съобщават организаторите. Те добавят също, че сред активните участници са преподаватели от редица чуждестранни университети - в Южна Калифорния, Ню Йорк, Южна Алабама, Илинойс, Анкара, Цюрих, Белград и Намибия.

Вмеждународен формат иинициативата се провежда от 2021 година.