Докога партийни креатури ще ограничават свободата на журналисти

  • 03.02.2023
  • novini.bg
  • Аделина Делийска

Винаги се настройвам подозрително, когато партийци започнат да се месят в работата на журналистите. По принцип, ако някой журналист боде очите на някой политик, то това е комплимент за журналиста. Така са ни учили, че това са правилата в този занаят, който не е за ангели. Още по-малко за сугинаж на политиците.

Конкретно сега за пореден път у нас някакви партийни креатури на ДБ внасят предложение СЕМ да разследва единия от водещите на „Политически НЕкоректно” по БНР. Защото пак не им бил харесал някакъв негов коментар. Периодично във времето представители на тази политическа клика се обострят срещу радиоводещия, когото те явно не харесват, пише авторката Аделина Делийска в novini.bg.

В една нормална държава обаче, каквато ние тук не сме, едни политици могат да одобряват или не определени журналисти, но нямат никакво законово право да организират публични масовки и репресии срещу тях.

Защото обратното вече го живяхме преди 30 и кусур години. И защото за пореден път ще припомня, че правата ни са ясно регламентирани в Конституцията и в Европейската харта за правата на човека. През последните години, за съжаление, в парламента не влизат много ерудити или просто повече четящи, знаещи, респектиращи личности, та затова  периодично трябва да им се напомнят освен законите и думите на Волтер:

 "Не съм съгласен с това, което казваш, но докато съм жив ще защитавам правото ти да го казваш."

Не приемам и никога няма да приема ограничаването на свободата на мнение и изказа му. И няма значение дали това се отнася конкретно до Петър Волгин или до Силвия Великова, например.

За бързо забравящите може би трябва да припомним, че неотдавна други представители на властта спретнаха партийна масовка срещу г-жа Великова. Тогава Петър Волгин излезе и публично защити своята колежка, както на протестите, така и в медиите.

Такова поведение аз наричам КОРЕКТНО – към гражданите, към професията, към колегата, към слушателите...

Ако днес ние се снишим и замълчим, утре някой друг журналист ще бъде на мястото на Волгин, никой не е застрахован. Живеем в тъжни и напрегнати времена и няма да излезем от тях, ако спомагаме за преследването на журналисти. Цензурата и без това отдавна е в ход. А не позволихме ли вече твърде много на политиците, които съсипаха не една и две медии в България в годините назад!

Затова: долу партийните мераци от журналистите!


 

м.л.