Тома Биков: Като депутат не бих се обявил за свалянето на предаване в обществена или частна медия

  • 05.02.2023
  • pogled.info
Тома Биков по време на интервюто

Бившият депутат от ГЕРБ призова в свое интервю да се разгледа функцията на българските обществени медии БНТ, БНР и БТА, като се съпостави с различните европейски модели.

„Не съм съгласен с позицията на журналиста Петър Волгин във Фейсбук (по отношение на писмото от Демократична България до СЕМ, с което на практика са искали да спрат предаването му в БНР "Политически НЕкоректно"). Но въпросът трябва да отиде на друго ниво, отвъд Волгин и позициите му, а то е – каква е функцията на българските обществени медии БНТ, БНР и БТА, защото има различни европейски модели.“ Това каза в предаване на Поглед инфо, пред Валентин Кардамски, Тома Биков от ГЕРБ.

„BBC изразяват своя позиция по различни теми и медията е напълно отделена от държавата и защитава обществен интерес с позиция. Има френски и немски модел, в който обществената медия по-скоро задава въпроси. Българското законодателство клони към вторите - да се пази неутралитет, съхранява плурализма на мнения, журналистите да задават важните за обществото въпроси и от там насетне зрителите и слушателите да си направят изводите“, добави Биков.

По думите му, в националното радио не само Петър Волгин прави коментари, а и други водещи. „"Политически НЕкоректно" се прави и от г-жа Силвия Великова, като двамата водещи отразяват два спектъра на мнение – единият по-либерален, а другият по-консервативен, но и двамата са с позиция. И водещите в „Неделя 150“ и в други предавания изразяват позиции. Но ако ще има позиции в предаванията, да има такива и в БНТ. И ако ще е така, тогава да има плурализъм на водещите, а не само на мненията“, заяви Тома Биков. „Като депутат не бих се обявил за свалянето на което и да е предаване не само в обществените, но и в частните медии“, категоричен беше той.

„Инфантилна и елементарна е тази работа с определяне на политическите сили, като Апостоли на сатаната и Сили на доброто. Моят приятел Стоян Михалев го роди това със сатаната. Появата на двете определения от ДСБ и Продължаваме промяната е симптом за превръщане на едни партии в религиозни общности и в секти. Когато си член на секта, за теб почти всички останали, които не са на твоето мнение, са или апостоли на сатаната, или еретици, или неверници. От другата страна – „Добрите сили“, казват – ама как не ме харесвате? Това е и инфантилно, и опасно. Когато назовеш себе си и избирателите ти, че са добрите, значи останалите са лоши и ще действаш спрямо тях като към абсолютното зло“, каза Тома Биков.