СЕМ прие отчета на Кошлуков, само Велкова му поиска оставката

  • 07.03.2023
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Емил Кошлуков и ръководството на БНТ представиха шестмесечен отчет пред СЕМ. Снимка: Николай Литов

Изпълняващият длъжността генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) Емил Кошлуков представи шестмесечния отчет за работата на обществената медия пред Съвета за електронни медии(СЕМ) на извънредно заседание на регулатора, излъчвано онлайн в реално време в платформата ZOOM.

Отчетът бе приет с 3 гласа "за" и двама въздържали се - Габриела Наплатанова и Пролет Велкова. В същото време направи впечатление, че всички членове на СЕМ дадоха отлична оценка за по-голяма част от работата на Националната телевизия. От регулатора подчертаха, че са много доволни от специалното отразяване на годишнината от началото на руската инвазия в Украйна, новото младежко предаване, студиата за световното първенство по футбол, както и започналото филмопроизводство.

В същото време не бяха спестени и критики най-вече за липсата на разследваща журналистика, недостатъчното регионални теми, слабо отразяване на проблема с корупцията в България.

Много остро беше поставен въпросът за рубриката на професор Петър Стоянович в предаването „Денят започва с Георги Любенов“, което се излъчва в събота и неделя.

Темата за проф. Петър Стоянович бе повдигната от Габриела Наплатанова, която каза, че в СЕМ са получени сигнали за реплика на професора, свързана с "малките момиченца". "Визираха се определени неща", обясни Наплатанова, без да навлиза в подробности. Каза обаче, че точно това издание на предаването ще бъде проследено отново от СЕМ, за да се прецени дали има нарушение на Закона за радио и телевизия(ЗРТ).

"Предвиждам сериозни промени и преразглеждане на рубриката на Петър Стоянович, ако изобщо остане в предаването на Георги Любенов. Професорът сутрин рано не внимава много с езика си." , отговори Кошлуков.

Не бяха спестени и критики за сериала „Войната на буквите“. "Сериалът "Войната на буквите" е даден за преозвучаване на продуцентите", каза Кошлуков. И подчерта, че няма как царят да говори със съвременни думи като "Смешник" и "Изчезни" и езикът не трябва да звучи като анахронизъм. Единствено Симона Велева от състава на СЕМ похвали сериала и усилието на БНТ да снима исторически филми.

Не беше подминат и филмът на „Ботев“, който генералният директор определи като „посредствен“. Стана ясно също, че БНТ най-вероятно ще се откаже да прави новия филм на Максим Генчев, за който преди месеци бе обявено, че ще бъде подкрепен финансово от БНТ. Проектът на режисьора е за цар Иван Александър с работно заглавие "1349". Той е приет от филмовата комисия, но не са спазени конкретни изисквания и най-вероятно бюджетната комисия няма да му даде финансиране, каза Кошлуков.

Още в началото наред с представянето на отчета за последите шест месеца от юли до декември 2022 г. Емил Кошлуков поиска да се насрочи среща на ръководството на БНТ със СЕМ, за да обсъдят дали лицензиите на обществената телевизия отговарят на съвременните интереси на зрителите. "В света и Европа телевизиите се променят и ако не изработим пътна карта, ако не видим накъде отива телевизията, рискуваме обществената медия значително да изостане",подчерта генералният директор. Той предлага също така да бъдат обсъдени разпространението, както и запазването на правата върху съдържанието.

По време на извънредното заседание на СЕМ членът на регулатора Пролет Велкова поиска генералният директор на БНТ Емил Кошлуков да си подаде оставката, като се мотивира, че той продължава да заема позицията 8 месеца след изтичането на мандата му, заради делото, което се води в съда по повод конкурса за генерален директор на БНТ. Тя припомни, че по време на конкурса Кошлуков е получил 4 гласа „против“ и поиска колегите й да препотвърдят отрицателния си вот.

"Темата няма връзка с доклада, така че няма какво да коментирам", отговори Кошлуков.

Никой друг от СЕМ не повдигна темата и не подкрепи призива на Пролет Велкова.