Със „За животните добри от поля и гори” Лидия Георгиева вдъхва добро и обич към природата

  • 09.03.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова

Хуманни послания и познания за света на животните носят всички творби на известната писателка анималистка и журналистка.

Във времена на кризи, войни, ожесточения доброто става особено необходимо и ценно. Най-вече онова добро, което ни кара да се чувстваме и осъзнаваме като едно общо цяло с останалото човечество и с природата. А способността да се усещаме така се възпитава в детството – както от родителите, така и от детските книжки, сред които за израстването на добри хора винаги много важни са били онези с герои животни.

Майстор на разказите за деца точно с герои животни е и известната писателка анималистка, натрупала и богат журналистически опит, Лидия Георгиева. През 2022 г. излезе новта ѝ книжка от този светъл жанр, озглавена „За животните добри от поля и гори”.

За творчеството на писателката Петър Берон казва: „Книги като тези на Лидия Георгиева, написани с любов, тънка наблюдателност и човещина, с в нашия технократски вес все по-малко и по-нужни. Хората, които от малки са прочели такива книжки, по-късно ще защитават природата убедено, а не защото ги задължава законът. Дано видим повече такива книжки и дано нашите деца ги прочетат”.

Написаното от Лидия Георгиева носи наред с хуманните послания, и много достоверна и полезна информация за света на животните, поднесена по увлекателен и разбираем за малките читатели начин. Не случайно творчеството ѝ е удостоено и с много отличия и награди.

Така например, още в първия от разказите в новата ѝ книжка, озаглавен „Пръхчо и Катка”, чрез забавен разговор между зайче и катеричка е описан катеричият бит и как се изхранват симпатичните пъргавелки. По подобен начин са вмъкнати и важни научни факти за животните в останалите разкази – „Пчеличката Жил”, „Непослушко”, „Мързеливото славейче”, „Патилата на Любопитко”, „Кърт и земеровка”, както и пиесата „Таралежково училище”.

В края на „За животните добри от поля и гори” авторката е подредила и подборка от мнения на рецензенти и известни учени, отзовавали се през годините за нейните книги. Добавила е и собствена заключителна бележка, озаглавена „За родителите и децата”, в която посочва:

„Защо написах тази книга и вмъкнах мненията на рецензенти и известни учени? Защото възпитанието на децата трябва да започне в семейството и да продължи през класната стая и обществото. Природата е съществувала милиони години без човека, но той не може без нея. Писанията ми, удостоени с реецензии, грамоти и награди, както и усилията на учените, са стремеж повече хора да опознаят, обикнат и защитават животните. Това е от жизнено значение за твоя, техния, нашия свят!”

Родената във Враца Лидия Георгиева щастливо съчетава надреното си перо със сериозни научни познания, придобити благодарение на медицинското ѝ образование, а и на медицинската ѝ практика в продължение на 18 години. А през последвалите още 39 години тя шлифова своя дар слово в журналистиката.

Член е на Съюза на българските журналисти, на Съюз на независимите писатели и на Съюза на лекарите писатели в България „Димитър Димов”.

Канена е в БНТ за участие в рубрики и екокамери, за съавтор на филми, за консултант. БНР е излъчвало нейни творби, а радио „България” я е интервюирало тъкмо като писателка анималистка.

Лидия Георгиева е авторка на многобройни журналистически и литературни публикации и на шест книги, две от които двуезични – на български и английски и на български и турски.

От 2021 г. издателство „Просвета” разработва по сюжети от нейната книга „Диви приятели”анимации за електронните издания, предназначени за предучилищните групи в детските градини.

© СБЖ