Виетнам вече има свой кът в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”

  • 15.03.2023
  • СБЖ
Н. Пр. До Хоан Лонг и зам.-директорката на НБКМ Валентина Аксентиева пред Виетнамския кът. СНимка: Къдринка Къдринова

Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” обогати книжните си кътове по държави, които от скоро открива на втория етаж на своето централно фоайе, и с присъствието чрез богатството на книгите на Социалистическа република Виетнам. Виетнамският кът в НБКМ бе открит с емоционално тържество на 14 март т. г.

Развълнувани слова по време на откриването на къта произнесоха зам.-директорката на НБКМ Валентина Аксентиева и посланикът на Виетнам Н. Пр. До Хоанг Лонг, които бяха приветствани от многобройната публика – представители на виетнамското посолство и виетнамската общност в България, много български приятели на Виетнам, уиверситетски преподаватели, студенти, журналисти, общественици и т. н. Сред поканените гости бе и председателката на СБЖ Снежана Тодорова.

Валентина Аксентиева наблегна на човешките връзки, спомагали през десетилетията за укрепване на българо-виетнамското приятелство и разностранно сътрудничество, за което символна дата е установяването на дипломатически отношения между двете страни още в началото на 1950 г. Зам.-директорката на НБКМ обърна внимание и на многозначителния факт, че във виетамския кът присъстват чрез своите творби както виетнамски издания, така и български журналисти, разказвали в свои репортажни книги за етапите на развитието на независим Виетнам и за съвременните му зашметяващи постижения.

Н. Пр. До Хоанг Лонг благодари за топлите думи и изтъкна, че страната му високо цени приятелските и винаги конструктивни отношения с България, припомняйки и „живия мост” от около 30 000 български възпитаници във Виетнам, доказващи познанията и дарбите си в най-различни сфери на обществения, стопанския и политическия живот.

Подчертавайки важността на българо-виетнамското приятество, посланикът даде думата и на председателя на Дружеството за приятелство с Виетнам Симеон Димчев. Той на свой ред приветства успехите на Виетнам, „израснал пред нашите очи” в последните няколко десетилетия, когато не само постига замайващи показатели по икономически растеж, но дава възможност и на хиляди и хиляди виетнамски младежи да получат най-доброто образование в престижни висши учебни заведения по света. Най-малко 90% от тях се завръщат у дома, за да помагат със своите знания на страната си да върви още по-успешно напред и нагоре, изтъкна Димчев. Той отбеляза също, че виетнамската държава отпуска внушителни средства за развитие и укрепване на културта и туризма, като пожела на всички присъстващи шанса да могат да посетят Виетнам и лично да се убедят в неговите успехи.

Посланик До Хоанг Лонг покани на микрофона и журналистката Къдринка Къдринова, която в момента е отговорен редактор на сайта на СБЖ, за да сподели и тя свои преки впечатления от многобройните си пътувания до Виетнам. Къдринова благодари за честта двете ѝ книги за родината на Хо Ши Мин – „Виетнам – феникс и дракон” (2009 г.) и „Магията Виетнам” (2020 г.) – също да са представени във Виенамския кът на НБКМ. Тя сподели възхищението си от самоотвержеността и усърдието, с които виетнамският народ е възродил страната си след изпитанията на войните, превръщайки я днес в една от най-бързо и най-успешно развиващите се в Югоизточна Азия.

След това Валентина Аксентиева подари на Н. Пр. До Хоанг Лонг специално издание, разказващо за Националната библиотека, както и календар, посветен на отбелязваната през настоящата година 145-годишнина на НБКМ.

Зам.-директорката на НБКМ и посланикът на Виетнам съвместно откриха Виетнамския кът, символично отваряйки вратите на високия стъклен шкаф, събрал книги и символни артефакти от Виетнам. Наред с ярките издания, представящи тази вълнуваща страна, там могат да се видят и живописно декорирани типични виетнамски шапки, статуетки, керамика.

Събитието продължи с неформално прятелско общуване между събралите се за откриването на Виетнамския кът, които си направиха и многобройни снимки, разпространени след това в социалните мрежи.

Сред гостите бяха и представители на Центъра за източни езици и култури към Софийския университет, където вече 10 години се изучава и виетнамски език и виетнамска цивилизация, като ръководителката на това направление Райна Бенева съобщи, че скоро юбилеят ще бъде отбелязан със специално тържество в ЦИЕК.