В Германия и „Хуберт Бурда Медия“ прави съкращения

  • 18.03.2023
  • newsroom.de

Трета голяма медийна компания в Германия обяви, че прави съкращения. „Хуберт Бурда“ последва Gruner + Jahr и „Аксел Шпрингер“, пише newsroom.de, цитирайки материал на Аурели фон Блажекович в „Зюдейче цайтунг“.

Целият графичен отдел на издаваното от „Бурда“ списание „Бунте“ ще бъде освододен на 1 май, посочва newsroom.de. Засегнати са 14 служители. За тях „в момента се разработват възможно най-социално приемливите решения“, казва говорител на медията. Графичната работа в "Бунте" ще бъде поета от външната агенция Storyboard, която вече работи за марките на издателството Freundin и ADAC Motorwelt.

Списание "Фокус", което е от същата медийна група, неотдавна съобщи, че има мащабно преструктуриране в редакцията. Графиката, редактирането на изображения и бизнес отделът се преместват от Берлин в Мюнхен. Засегнати са 20 от 50 служители на „Фокус”. „Любопитно е, че сега се връщат обратно: целият редакционен екип беше изпратен от Мюнхен в Берлин само преди седем години“, отбелязва Блажекович .

Реорганизацията предвижда двете редакции на "Фокус" и "Фокус Пари" да работят в по-тясно сътрудничество в областта на бизнес журналистиката и също така ще използват синергии в производството.

Думата "синергия" провокира „Зюдойче цайтуг“ да попита дали предстоят допълнителни съкращения в „Бурда. „Няма конкретни планове - отговарят от медийната група. - Структурите се преразглеждат непрекъснато, за да се гарантира рентабилността на издателството.“

„Този ​​начин на отношение към служителите е знак за неадекватност на ръководството на „Бурда“ – казва пред вестника Пол Ешенхаген от Германската асоциация на журналистите. Той подчертава, че завръщането в Мюнхен на „Фокус“ ​​при никакви обстоятелства не трябва да се използва за съкращаване на редакторски работни места.

 

Свят