„Дойче веле“ ще съкрати 100 служители до края на годината

  • 18.03.2023
  • БТА

Германската държавно финансирана електронна медия „Дойче веле“ планира да съкрати около 100 служители на пълен работен ден до края на годината, в опит да се намалят разходите, тъй като се пренасочва към цифрови платформи, предаде ДПА.

Пакет от мерки, обявени вчера, включва превантивни спестявания и пренасочване на бюджета от към дигитални платформи и регионални езици.

Повече от 100 щатни бройки ще бъдат съкратени в Берлин и Бон и ще бъдат засегнати общо 200 служители, каза говорител на ДВ, цитиран от БТА.

Този ход беше критикуван от германския съюз на журналистите и от профсъюза „Верди“.

Кристоф Шмиц – член на националния изпълнителен комитет на „Верди“, настоя за незабавно спиране на въведените мерки, тъй като не е ясно дали финансовите ограничения въобще ще се материализират.

„Верди“ говори за „до 300 души, основно на свободна практика“, които ще загубят работата си тази година.

ДВ се финансира от федералния данъчен бюджет, но работи независимо от правителството. През 2022 г. ДВ е получила над 400 милиона евро.

В конкуренция с много други международни електронни медии, тя цели да осигури медийно присъствие на Германия в света и да насърчава по-доброто разбирателство в страната.

Предлагат се телевизионни програми, радио програми и материали на сайта на ДВ на много езици.

В изявление медията призна, че федералният бюджет за 2024 г. още не е определен, но посочи, че компанията „трябва да вземе превантивни мерки“.

ДВ изтъкна, че новата ориентация налага постепенно намаляване на линейната телевизионна програма и пренасочване на ресурсите към дигитално излъчване на регионални езици.

М.Л.

Свят