СЕМ наказа БНТ за историите на проф. Стоянович, противоречащи на морала

  • 18.03.2023
  • offnews.bg/СБЖ
Проф. Петър Стоянович. Снимка: БГНЕС

Тази седмица БНТ получи акт от Съвета за електронни медии (СЕМ), който строго наказва телевизията заради рубриката на Петър Стоянович - заради това, че историите му противоречат на добрите нрави и на морала. Така е формулиран упрекът към Стоянович.

Това заяви Георги Любенов по време на неговото предаване в сутрешния ефир на БНТ, цитиран от offnews.bg.

Както сайтът на СБЖ писа, по време на редовното заседание за изслушване и приемане на доклада на генералния директор на Българската национална телевизия (БНТ) на 7 март от Съвета за електронни медии (СЕМ) стана ясно, че рубриката на историка и бивш министър на културата проф. Петър Стоянович в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ е застрашена заради "сексистка и недопустима" реплика. "Предвиждам сериозни промени и преразглеждане на рубриката на Петър Стоянович, ако изобщо остане в предаването на Георги Любенов. Професорът сутрин рано не внимава много с езика си" , каза тогава Емил Кошлуков пред членовете на медийния регулатор.

От днешното предаване на Георги Любенов се разбра, че проф. Стоянович ще обясни случилото се следващата седмица. "Разбира се, той лично ще го направи следващата събота, но и той, и аз, и целият ни екип, се извиняваме, ако някой се чувства засегнат, ако моралът му е засегнат, ако разбирането му за добри нрави са засегнати. Благодарим за стотиците, ако не и хиляди, реакции - отзиви, писма в и извън социалните мрежи, на колегите журналисти, въобще на тази мощна подкрепа, която всички дадохте на Петър Стоянович през седмицата", каза Любенов.

Тази сутрин редовната рубрика на Петър Стоянович отсъстваше от програмата на "Денят започва с Георги Любенов", но Любенов увери, че той остава част от предаването:

"Причината за отсъствието му е далеч по-прозаична - в момента той е в командировка в чужбина на хубаво място. Следващата събота ще има възможност да ни разкаже къде е бил. Така че уверението ни е, че следващата седмица, отново в тези редовни минути, проф. Стоянович ще е част от нашето предаване."

Рубриката на проф. Стоянович в предаването Георги Любенов по принцип е доста ексцентрична, субективна, а и често направо фантасмагорична, като тя отдавна предизвиква шокиране и възмущение у различни слоеве на обществото, без това да намира какъвто и да било отклик в БНТ и ръководството ѝ. Но очевидно професорът е загубил ориентация в тази тъй благодатна среда и е навлязъл в територии на сили, които не са особено податливи към прошки. Тъжно е, когато човек падне в трап, който сам е изкопал, казвали древните китайци.

 

 

М.Л.

България