Да спрем „делата бухалки”! Те удрят по всички ни

  • 21.03.2023
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова

Точно в навечерието на свикваната от СБЖ на 24 март дискусия за Европейския законодателен акт за свободата на медиите станахме свидетели на типично SLAPP-дело с гигантския размер на иск за 1 млн. лв. от голяма компания срещу информационен сайт. Колегията трябва единно да се опълчи срещу всички посегателства над медии и журналисти, защото това са удари по самата демокрация

Както вече сме оповестили, на 24 март СБЖ кани на дискусия, посветена на Европейския законодателен акт за свободата на медиите (ЕЗАСМ). Ще участват представители на Министерство на правосъдието, Министерство на културата, Европейската комисия в България, журналисти, експерти, юристи.

Имме много какво да си кажем с оглед медийната обстановка и правата на журналистите в България през призмата на предвижданите от ЕЗАСМ правила. Нека припомня, Актът се стреми да осигури гаранции срещу политическа намеса в редакционните решения, срещу неправомерното следене, срещу посегателства над медийната независимост и плурлизъм и т. н. Също така ЕЗАСМ акцентира върху необходимостта от независимост и стабилно финансиране на обществените медии, както и върху прозрачността на собствеността на медиите и на разпределението на държавната реклама.

Актът предвижда и създаването на нов независим Европейски съвет за медийни услуги, съставен от националните медийни органи.

Същевременно, както в целия ЕС, така и конкретно у нас, се наблюдават все по-тревожни тенденции за запушване на устите на медии и журналисти чрез прословутите „съдебни дела шамари”, известни с английското съкращение SLAPP (съдебни дела срещу обществено участие). Противодействието срещу този натиск върху медии и журналисти ясно се очерта като една от ключовите мисии в защита на демокртичните устои в ЕС.

За съжаление, и в България доста колеги от години са обект на SLAPP-преследване, а не се пропускат и други форми да се въздейства тенденциозно и злонамерено върху журналистическия труд. Особено тежко е положението на извънстоличните журналисти, за което в СБЖ сме получавали нееднократни сигнали.

Буквално в последните дни сме свидетели и на скандален иск в гигантския размер от 1 милион лева на голяма застрахователна компания срещу един от водещите информационни сайтове у нас за публикация, която компанията счита за уронваща престижа ѝ. Това очевидно е класическа демонстрация на SLAPP-преследване. Медията ще трябва да спре, ако бъде осъдена на такава огромна сума. Ако въпросът беше в конструктивно оспорване на журналистическата прецизност, която, разбира се, е дълг на нашата гилдия, искът би могъл да е в разумни граници. Не напразно SLAPP-делата са наричани и „дела бухалки” – като напомняне за похватите на рекетьорите от най-мрачните години на българския преход.

Впрочем, редно е да се изтъкне, че без да предизвикват такова обществено внимание, отдавна и редовно вървят съвсем сходни задушаващи дела спрямо по-малки сайтове за по-скромни суми, но все със същата цел – да бъдат фалирани и да замлъкнат.

Подобни действия, разбира се, могат да бъдат само остро осъждани от всички, които продължаваме да считаме медийната свобода за основополагащ елемент на демокрацията, а всички посегателства срещу нея – за удари именно срещу демокрацията.

Не мога да пропусна и още един ширещ се прийом за натиск и заглушаване на журналисти, прилаган без задръжки от политици. Става дума за завеждането на граждански искове – най-често за клевета и обида, заради неугодни на съответните политически дейци журналистически публикации, включително и заради лични коментари на журналисти във Фейсбук. Това е директен имуществен натиск, защото при тези дела се запорират сметки на обекта на иска. И журналисти се оказват лишени от средства не просто да вършат работата си, а въобще да живеят.

Изправени сме пред много сериозни посегателства и смятаме, че единството и солидарността на колегията са изключително важни, защото ударът по един от нас е удар срещу всички ни. Крайно наложително е европейската правна рамка да предвиди и гаранции, предпазващи журналисти и медии от такива „бухалки”.

Заповядайте, колеги, на дискусията в СБЖ на 24 март, за да потърсим заедно най-добрите решения в защита на журналистите и журналистиката.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

Акценти и позиции