Журналистът и издател Божидар Николов е предложен за почетен гражданин на Търговище

  • 22.03.2023
  • БТА
Предложението за удостояване на Божидар Николов с почетното звание ще бъде разгледано нзаседание на Общинския съвет на 30 март. Снимка: Боряна Димитрова / БТА

Журналистът и издател Божидар Николов да бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на град Търговище“ предлага в докладна до Общинския съвет кметът Дарин Димитров. Предложението е на база постъпила в Общината подписка, съобщават от пресцентъра.

Тя е подкрепена от повече от 50 граждани с избирателни права, с постоянен или настоящ адрес в общината. Номинацията е за заслугите на Николов в областта на културата като журналист, писател и общественик, информира БТА

Божидар Николов е главен редактор и издател на частния областен вестник „Търговищки новини”. Автор е на редица разкази, есета, приказки за деца, афоризми и епиграми. Той е носител на множество общински, регионални и национални отличия и награди. Сред тях са орден „Св. св. Кирил и Методий” - първа степен от президента на Република България, наградата „Златно перо” на Съюза на българските журналисти и други.

Предложението за удостояване на Божидар Николов с почетното звание ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет на 30 март.

Докладната на кмета, заедно с подписката за номинацията, са публикувани в сайта на Общината. 

Ако предложението бъде прието от общинските съветници, кметът Дарин Димитров ще връчи почетното отличие на Божидар Николов на тържествена сесия по повод празника на град Търговище – 14 май. 

 

М.Л.