Две години от сбогуването ни с Иван Василев. Светла памет и поклон!

  • 27.03.2023
  • СБЖ
Иван Василев (1932-2021)

На 26 март се навършиха две години, откак загубихме нашия скъп колега и приятел Иван Василев - дългогодишен зам.-главен редактор на в. "Земя", работил активно след пенсионирането и за сайта на СБЖ, на който дари много от енергията си и като автор на публицистика, и като изключителен фотограф с винаги вдъхновено за събитията на живота око.

На 26 март 2021 г. след тежко боледуване завинаги ни напусна 88-годишният тогава  наш обичан колега, големият български журналист и фотограф Иван Василев. Дълбок поклон пред паметта му!

Отбелязваме вече втора година без него, но и завинаги с него в нашата памет...

Багодарим на неговата вярна половинка, нашата любима колежка Розалина Евдокимова, която днес отново ни припомни за своето любимо момче - незабравимия Иван...

Роден през 1932 г. навръх Деня на независимостта на България 22 септември, Иван се отличаваше и с личен изключително независим дух. Съвестта и перото му непрестанно се вълнуваха от всички важни теми в обществото ни. Той не пропускаше да реагира на тях точно в духа, завещан и от Йосиф Хербст: „Никому в угода, на никого напук!”

Талантът на Иван Василев и журналистическата му борбеност оставиха забележителна диря през десетилетията на професионалната му кариера и във вестниците, през които премина достойният му и дълъг път в журналистиката: „Земеделско знаме”, „Кооперативно село”, „Поглед”, „Труд”. Филми за БНТ, много преведени книги, разтърсваща авторска публицистика, забележителни фотографии допълват яркото му творческо наследство.

Винаги ще те носим в сърцата си, Иване! Поклон и почивай в мир!