След пореден словесен спор СЕМ прие отчета си за 2022 г.

  • 30.03.2023
  • СБЖ
  • Майя Любомирска
Снимка:Архив

Отчетът за работата на Съвета за електронни медии(СЕМ) за изминалата 2022 г. беше приет на редовното заседание на регулатора. Членовете на медийния регулатор изпълниха разпоредбите на Закона за радио телевизия(ЗРТ), който изисква отчетът се представя и приема до 31 март.

Основните акценти в отчета са изпълнените от СЕМ проверки за това дали се спазва ЗРТ от обществените доставчици на медийни услуги – Българското национално радио и Българската национална телевизия. Представени са докладите от мониторинга за плурализъм на гледните точки и фокусираното наблюдение за отразяването на войната в Украйна, за които сайтът на СБЖ редовни ви информираше.

И това заседание не мина без словесни сблъсъци. Членът на СЕМ Пролет Велкова, каза, че „големият провал“ на регулатора е неизбирането на генерален директор на БНТ. Тя смята още, че СЕМ не бил дал категоричен отпор, а дори „ в някаква степен е поощрявал дезинформацията“ на прокремълската пропаганда.

В отговор Галина Георгиева подчерта, че СЕМ взема решенията си с мнозинство и че всеки от членовете прави своя избор.

Според председателят на СЕМ Соня Момчилова регулаторът съблюдава Закона за радио и телевизия такъв, какъвто е. Тя подчерта, че "съгласно този закон не би трябвало да се престараваме, според мен, в усилията си да го преправяме, да го преиначаваме и да го изкривяваме с цел да правим добро впечатление, комуто и да било. Когато законът се промени, тогава, вероятно, можем да бъдем по-решителни по отношение на санкциониране, отстраняване, да не кажа остракизъм, на различните гледни точки и присъствие в ефира".