Премиера на „Книга за Нери“ в Градската художествена галерия

  • 31.03.2023
  • БНР
Снимка: БНР

Днес от 18.30 часа в Градската художествена галерия ще бъде представена "Книга за Нери". Пред БНР авторът Евгений Тодоров сподели, че го е изненадала вълната от съпричастност и спомени след смъртта на Нери Терзиева миналата година.

"В книгата съм се опитал да обясня откъде идва тази вълна. В тази вълна според мен има някаква носталгия към онези времена, времето след 10 ноември, когато за някои хора промените дойдоха от екрана. /…/ Това е носталгия към онези времена, към един друг тип – по-човешка журналистика", обясни той в предаването "Хоризонт до обед" по БНР.

Нери Терзиева беше редом до Петър Стоянов, посочи Тодоров и добави, че те са били символ на един път на България, който по думите му "не се състоя".

Според него Берлинска стена ще има винаги в медиите:

"Тогава Берлинската стена беше в резултат на налагането на някакво статукво отгоре. Разбира се, имаше и автоцензура, но тя пак беше функция на онова голямо налагане. Сега имам чувството, че Берлинската стена сами си я издигаме много често".

Журналистът смята, че днес борбата със стената я няма. Днес има свобода, някой път свободия, но не се възползваме от нея, подчерта той.

"Примерът на съединението е важен и трябва да се изучава, но не като този кух лозунг "Съединението прави силата". Съединението трябва да дойде от душите ни, да преценим кое е важно, обществено значимо, и ако трябва, да направим някой компромис", коменитра още Евгений Тодоров.


М.Л.