Връчиха „Златното перо на Русия - 2023 година“

  • 31.03.2023
  • СЖР
  • Розалина Евдокимова
Владимир Соловьов поздрави присъстващите на тържествената церемония

В Москва в концертната зала „Мир“ се проведе годишната тържествена церемония по връчването на най-високите награди в областта на журналистиката "Златното перо на Русия".

Церемонията започна с връчване на държавните награди на нашите колеги, съобщава ruj.ru/19513. С указ на президента на Руската федерация бяха наградени с Орден за храброст Олег Клоков - редактор в Херсонска регионална телевизионна и радиокомпания „Таврия“, първият зам.-председател на Комисията на Гражданската камара на Руската федерация за развитие на информационното общество, медиите и масовите комуникации Александър Малкевич  и с медал за храброст Даниил Черних - кореспондент на Херсонската регионална телевизионна и радиокомпания „Таврия“. Държавните награди бяха връчени от министъра на цифровото развитие, телекомуникациите и медиите на Руската федерация Максут Шадаев.

„Тази година за втори пореден път награждаваме военни кореспонденти, погледите на всички нас са приковани в това къде работят нашите момчета – каза в началото на церемонията президентът на СЖР Владимир Соловьов - Освен това имаме нововъведение - днес трима души бяха наградени с военни награди, един от тях посмъртно. Дори тези, които не ни харесват, нямат въпроси на кого даваме наградата си, защото години наред има внимателен подбор на кандидатите. Цялата общност подкрепя нашия избор, защото всичките ни кандидати са изключителни хора. Значението на "Златното перо" е много голямо. Всеки, който го получи, трябва да напише за това в биографията си, че се гордее с тази награда.“

Наградите бяха връчени в следните категории: „Легенда на руската журналистика“, „Златното перо на руската журналистика“, „За храброст при изпълнение на служебния дълг“, „Най-добър медиен мениджър на годината“, „За професионални постижения“. “, „Златна полица на руската журналистика“, „За запазване на най-добрите традиции на вътрешното радиоразпространението“, „Най-добър фотожурналист“.

Наградата „Златното перо на Русия“ е учредена от СЖР и се присъжда ежегодно за изключителни професионални постижения, дългогодишна работа в националния печат, радио и телевизия, гражданска позиция и авторитет сред колегите.

По време на церемонията стана известно, че СЖР и Министерството на цифровото развитие, телекомуникациите и медиите на Руската федерация обсъждат нов статут за военните кореспонденти, наречен „ветерани на военната журналистика“. Този статут ще бъде даден на онези журналисти, които постоянно работят по време на война, в горещите точки и тези, които живеят и работят постоянно в новите територии на Русия. Титлата „ветеран на военната журналистика“ предполага различни предимства.

 

Свят