Отиде си голямата приятелка на България и биографка на велики българи Мерсия Макдермот

  • 31.03.2023
  • 24chasa.bg
Мерсия Макдермот с грамота от българското мнистерство на културата

На 31 март на 95-годишна възраст е издъхнала британската писателка и историчка Мерсия Макдермот. Това съобщават във фейсбук множество нейни ученици и познати. Некролог разпространи и Българския антифашистки съюз, чийто член бе Мерсия Макдермот.

Мерсия Макдермот бе един от най-големите приятели на България. Тя е автор на първата пълна история на България на английски език. Макдермот написа и биографията на Васил Левски "Апостолът на свободата", както и биографията на Гоце Делчев "Свобода или смърт". Авторка е и на трудове за Яне Сандански. През 2018 г. излезе и биографията ѝ на Димитър Благоев "Ален мак самотен". Последната си книга за България Мерсия Макдермот издаде през 2022 г. Тя се казва "Имало едно време в България", припомня "24 часа".

Мерсия Макдермот бе чуждестранен член-кореспондент на БАН и доктор хонорис-кауза на Софийския университет.

Ражда се в семейството на хирурга от Кралския военноморски флот Джефри Палмър Адсхед и учителката Олив Мей Орме. През 1948 г. завършва руска филология в Оксфордския университет. През лятото на 1947 г. с група английски студенти отива на бригада в бивша Югославия, където за първи път установява контакти с българи, включително с поета Павел Матев.

През 1948 г. участва в международната младежка бригада на язовир „Георги Димитров“ (днес „Копринка“). Там се запознава с Джеймс Макдермот, за когото се венчава веднага след прибирането им в Англия. През 1952 г. се ражда дъщеря им Александра Макдермот. Днес тя е доктор по химия и преподавател по физико-химия в САЩ.

От 1957 до 1989 г. Мерсия Макдермот посещава или живее в България. През 1963 – 1964 г. и от 1973 до 1979 г. преподава в Английската гимназия в София. След това води курс по „Националноосвободителното движение в Македония“ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 г.

Дълги години писателката е председателка на Англо-българското дружество със седалище в Лондон. Тя е почетен гражданин на Карлово и Благоевград и носител на високи държавни отличия на България – Ордена на розата, ордена „Кирил и Методий“ и ордена „Мадарски конник“. Неин личен архивен фонд се съхранява в Държавна агенция „Архиви“.