Всяко посегателство на политик срещу журналист е удар по демокрацията

  • 05.04.2023
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова

Абсолютно недопустими са поредните нападки на Костадин Костадинов срещу изпълняваща работата си репортерка. Солидарният отпор е нашият отговор.

Силно възмущение сред журналистическата колегия предизвиква в последните дни поредният грозен изблик на политика Костадин Костадинов и на негови съпартийци срещу журналист, вършещ си работата. Този път на мушката се оказа младата влогърка и репортерка на БНТ Цвета (Флора) Стратиева, агресивно прогонена от тяхна предизборна проява.

Никакви последвали извинения не могат да оправдаят подобно поведение, още повече, че то се превърна вече в рецидив. Спомняме си и предишни нападки на същия политик спрямо други журналисти. Още тогава СБЖ категорично осъди като абсолютно недопустимо такова посегателство срещу правата на журналистите и свободата на информиране.

Сега отново повтаряме и потвърждаваме тази наша принципна позиция. Всеки политик, който се опитва да възпрепятства работата на журналистите, обижда ги, заплашва ги, гони ги, всъщност удря по устоите на демокрацията, защото в тях са заложени именно свободата на словото, правото на информация, медийната независимост, уважението и гаранциите за журналистическия труд. Посегателството срещу един от нас е посегателство срещу всички ни. Солидарността и решителният единен отпор е нашият отговор.

 

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

Акценти и позиции