СЕМ ще глоби медиите, показали скандалния клип с момчето на каишка

  • 06.04.2023
  • СБЖ/СЕМ
  • Майя Любомирска
Соня Момчилова. Снимка: БГНЕС

Съветът за електронни медии (СЕМ) ще глоби медиите, които са разпространили скандалния клип с момчето със специални образователни потребности, вързано на каишка като куче. Това стана ясно на днешното редовно заседание, на което медийният регулатор прие специална позиция.

Всички членове на СЕМ гласуваха без възражения и единодушно позицията. Важно е да се отбележи, че медийните надзорници са се самосезирали веднага, след като клипът започва да се разпространява. Според тях излъчването на видеоклипа нарушава Закона за радио и телевизия(ЗРТ)

Председателят на СЕМ Соня Момчилова подчерта, че с позицията си "Съветът за електронни медии осъжда остро бруталното погазване на хуманността и откритата демонстрация на бездушие към хора със специални потребности. За Съвета е смущаващо безкритичното и широко разпространение на клип, унижаващ човешкото достойнство и безцеремонното погазване на добрите нрави. СЕМ апелира към доставчиците на медийни услуги да не се превръщат в платформа за дискриминационни практики, както и за популяризиране на лица, преследващи скандална слава и евтини сензации".

Регулаторът докладва публикуваното от потребителите съдържание на съответните платформи за споделяне на видеоклипове YouTube, Facebook, TikTok, а към доставчиците на медийни услуги, вписани в Публичния регистър на СЕМ, разпространили клипа в нарушение на Закона за радиото и телевизията, ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия.

Припомняме, че клип с младо момче със специални образователни потребности, водено на каишка като куче в пловдивски мол, бе публикуван преди дни и предизвика множество гневни реакции.

 По-късно бяха арестувани инициаторите и участниците в клипа - "инфлуенсърите" Чеченеца (Петко Караилиев) и Тошо Куката (Тодор Огнянов) заедно с транссексуалната Емили, известна като Емили Тротинетката (Емили Йорданова).Пловдивската районна прокуратура повдигна обвинение на тримата участници в скандалния клип.