СБЖ чрез своята председателка ще участва в конференция в Брюксел за Европейския акт за свободата на медиите

  • 24.04.2023
  • СБЖ
Снежана Тодорова е председателка на УС на СБЖ

Както сайтът на СБЖ вече съобщи, евродепутатката и известна журналистка Елена Йончева събира на 27 април журналисти в Брюксел на форум с участието на еврокомисар Вера Йоурова, посветен на Европейския акт за свобода на медиите. Съюзът на българските журналисти (СБЖ) ще бъде представен от своята председателка Снежана Тодорова, която ще вземе участие в конференцията.

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова съобщи пред сайта на СБЖ, че на 26 април патува за Брюксел, за да участва на средващия ден в организираната от евродепутатката и известна журналистка Елена Йончева конференция, посветена на Европейския законозателен акт за своодата на медиите. Във форума ще участва и зам.-председателката на Еврокомисията Вера Йоурова.

Форумът е посветен на проекта за регламент на ЕС за Европейски акт за свободата на медиите, който вече се обсъжда в Европейския парламент и ще има пряко действие във всяка държава членка. Правилата в новото законодателство ще се отразят върху работата на журналистите, собствеността на медиите, регулацията на медийния пазар, състоянието на обществените медии и др. Те би следвало да подпомогнат редакционната независимост, свободата на медиите и плурализма.
Съорганизатор на събитието е euractiv.bg, а главният му редактор Георги Готев е модератор.

Ще бъде подробно разгледана Европейската регулация за медийния сектор, как се стигна дотук и какво ще промени новият регламент. Панел 1 ще се занимае със следните теми: Състояние на медийния пазар в ЕС; Медийната свобода като основа на върховенството на закона в ЕС; Защо е необходима регламентация на ниво ЕС?; Как ще се прилага новият регламент на национално ниво?

Панел 2 ще се спре на: Медиен плурализъм и ефективна защита на редакционната независимост; Постижима ли е редакционната незави си мост в частния медиен бизнес?; Как чрез финансирането на публичните медии се гарантира общественият интерес?; Как ще се променят правилата за държавна реклама в медиите.

Панел 3 взима на фокус следното: Рискове от концентрация на медии, фалшиви новини, дезинформация и пропаганда; Каква е ролята на новия Европейски съвет за медийни услуги?; Как ще се оценява наличието на концентрация на медии на национално ниво.

Основен говорител ще е еврокомисар Вера Йоурова. Форумът ще се открие от Елена Йончева. Панелисти ще са: Дейвид Ек, съветник по култура , аудиовизия и спорт, Постоянно представителство на Швеция към ЕС; Ренате Шрьодер, ръководител в Европейскат федерация на журналистите, Лоурънс Хютинг от Европейския център за свобода на печата и медиите (ECPMF), Питър Хорокс, бивш директор на BBC World Service, учредител на Инициатива за свободни медии на Балканите (BFMI), Живка Хаския, съветник, Постоянно представителство на Република България към ЕС, Соня Момчилова, председател на Съвета за електронни медии, България; Иван Бакалов, журналист, главен редактор на e-vestnik bg.

Свързани:

Елена Йончева събира журналисти в Брюксел на форум с Вера Йоурова за Евопейския акт за свободата на медиите

Дата: 21.04.2023

 

Акценти и позиции