НАТО затваря небето над Европа през юни. Германски медии предупреждават за хаос по летищата

  • 25.04.2023
  • Нейка Кръстева

Ако планирате да летите до, от или над Германия между 12 и 24 юни тази година, по-добре се откажете. А най-добре ще бъде изобщо да заобиколите по някакъв начин небето над Европа. Защото точно в този период то ще бъде заето от най-голямото многонационално учение за въздушни операции в историята на НАТО–„Air Defender 23“.

За това съобщават германски медии, като се позовават на официално съобщение на Бундесвера. В него се казва, че 10 000 войници от 25 държави, включително от България, и 220 самолета ще тренират в европейското въздушно пространство. Учението ще се извършва под ръководството на германските ВВС „Луфтвафе“от 4 локации в Германия, една в Нидерландия и една в Чехия. Целта е „да оптимизираме и разширим сътрудничеството на участващите нации и в същото време да покажем силата на Алианса“.

Показното обаче ще предизвика сериозни затруднения за гражданската авиация. „Пътниците трябва да очакват по-дълги маршрути и значително забавяне на полетите“, казват от германския контрол на въздушното движение (DFS). А някои германски медии директно предупреждават за хаос по летищата и дават полезни съвети на пътниците.

Не е нужно човек да е авиационен инженер или ръководител на въздушното движение, за да може да си представи какво представлява въздушният трафик в наши дни. Достатъчно е един самолет да закъснее и всичко се обърква. Е, може би не всичко, но много неща. Знам го от личен опит – като човек, който пътува често със самолет.

Авиационният бизнес още не може да се възстанови от ковид-пандемията идори авиокомпании като „Луфтханза“ често променят датите и часовете на полети, билетите за които са купени месеци преди това. А сега ги чака и военно-въздушно упражнение в небето над Европа, което май няма да е последното.

Да се надяваме, че пилотите са добре обучени, а техните наземни командири са с акъла си, и няма да бомбардиратпо невнимание невинни европейски или други граждани. Защото и това се е случвало в по-новата история на Стария континент.

На 28 април 1999 г. по време на въздушните удари на НАТО срещу Югославия противорадарна ракета се удари в покрива на къща в софийския квартал „Горна баня“. Други две такива ракети паднаха на 1 май край Брезник и Трън. Инцидентите по чудо се разминаха без човешки жертви.

Все пак около предстоящото учение на НАТО има и добра новина, според германски колега журналист. „Поне едно нещо беше взето под внимание: периодът на „Air Defender 23“ не се припокрива с празниците Петдесетница в Бавария. Те са от 30 май до 9 юни. Учението започва на 12 юни“, пише Герхард Вилхелм в своята дописка.

Колко мило! Бих добавила само: DankeSchoen, NATO! Ако може да попитам обаче, кой и как точно ще обезщети потърпевшите за забавените или отменени полети? И кого да съдя за имуществени и неимуществени вреди, за пропуснати ползи, ако съм си купила самолетен билет от София до Вашингтон през Мюнхен и полетът не се осъществи заради най-голямото-учение-за-въздушни-операции-в-историята-на-НАТО? НАТО, Бундесвера, Луфтвафе, „Луфтханза”?

Никой няма да получи никаква компенсация. Затова по-добре си стойте вкъщи между 12 и 24 юни. И учете немски. Ако не за друго, поне за актуална полетна информация. В няколко български сайта е публикувана една и съща кратка информация за учението, преписана от БГНЕС, която се позовава на сайта на Алианса. За неизбежните затруднения с гражданските полети няма и дума.

Далеч по-скандално обаче е мълчанието на българското Министерство на отбраната. В неговия сайт не пише нищо за най-голямо-учение-за-въздушни-операции-в-историята-на-НАТО с наше участие. Дори не са се похвалили, че и ние ще участваме. Името на операцията –„Air Defender 23“, се среща единствено в списъка на планираните военни учения на територията на България (забележете: на, а не извън нея) през 2023 г.

Ще се затваря ли небето над България, няма как да разберем. Сигурно и в Министерството на отбраната не знаят. За чиновниците от Министерството на транспорта, на чието подчинение е Гражданското въздухоплаване, да не говорим. Те едва ли са чули изобщо за предстоящото военно учение. И ще научат последни, заедно с пътниците от закъснелите или отменени полети.

Но така се опазват военните тайни – никой нищо да не знае. А не като в САЩ, откъдето наскоро пак изтече строго секретна информация за плановете на Пентагона/НАТО.

 

Гласът на журналистите