СБЖ стана 20-ият журналистически съюз в Европа, приел Асандж в редиците си

  • 30.04.2023
  • СБЖ
По време на проявата на СБЖ в София на 8 октомври 2022 г. - Международния ден в подкреп на Асандж

Председателката на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която току-що се завърна от участие в състояла се в Брюксел конференция за Европейския законодателен акт за медийна свобода, съобщи за сайта на СБЖ, че нашият Съюз се присъединява към 19-те журналистически организации в Европа, приели в редиците си създателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж.

Инициативата, за която вече писахме, е издигната от Федерацията на италианските журналистически синдикати (FINSI), и е подкрепена от Европейската федерация на журналистите (ЕФЖ). В нея се включиха и други европейски журналистически организации, общо 19 досега заедно с ЕФЖ. СБЖ става 20-ият в списъка.

Всички са подписали апел за освобождаването на Асандж, като техен член, от британския затвор, където се намира. Апелът е отправен и към властите в САЩ с настояване да се откажат от искането си за екстрадиция на Асандж и да снемат всичките си обвинения срещу него, застрашаващи го със 175 г. затвор. Както е известно, преследването срещу Асандж е заради разкритията на „Уикилийкс” от 2010 г. на американски военни престъпления в Ирак и Афганистан.

Апелът на европейските журналистически организации бе предаден на 27 април т. г. в Рим на Стела Морис, съпругата на Асандж. Текстът, към който се присъединява и СБЖ, гласи: „Ние, долуподписаните европейски съюзи и асоциации на журналисти, се присъединяваме към Международната федерация на журналистите (МФЖ) в призива към правителството на САЩ да свали всички обвинения срещу Джулиан Асанж и да му позволи да се върне у дома при жена си и децата си. Ние сме сериозно загрижени за въздействието на продължаващото задържане на Асандж върху свободата на медиите и правата на всички журналисти по света. Призоваваме европейските правителства да работят активно за освобождаването на Джулиан Асандж. За да покажем нашата солидарност, ние обявяваме Джулиан Асанж за пълноправен член, почетен член или свободен член на нашите организации”.

Снежана Тодорова, която извести за присъединяването на СБЖ към инициативата с писмо до генералния секретар на ЕФЖ Рикардо Гутиерес, припомни, че нашият Съюз многократно и неизменно е настоявал за освобождаването на Джулиан Асандж и е изразявал солидарността си с него, защитавайки свободата на медиите и правата на всички журналисти по света.

СБЖ участва включително и в проведения на 8 октомври м. г. Международен ден в подкрепа на Асандж чрез своя публична проява и чрез връчване на посолството на Обединеното кралство в София на обръщение с искане за освобождаването на разобличителя от „Уикилийкс”.

Свързани:

19 европейски журналистически съюза приеха Асандж в редиците си и настояха за освобождаването му

Дата: 29.04.2023

СБЖ внесе в британското посолство апел за освобождване на Асандж

Дата: 08.10.2022

 

© СБЖ