Готов ли е Международният дом на журналистите край Варна за летния сезон 2023?

  • 10.05.2023
  • СБЖ
  • Виолета Гурнакова-Михайлова
Панорамна гледка към комплекса с парка на Междунродния дом на журналистите край Варна

„Престижът на Международния дом на журналистите ще бъде защитен,” уверява управителката Николина Златева, която отговаря и за още два туристически обекта в местност „Журналист“ - Варна

Николина и Стоян Златеви представляват фирма „Роял клуб“ ЕООД, с която Съюзът на българските журналисти (СБЖ) има сключен договор за стопанисване на Дом 1 в МДЖ – Варна.

Нина е израснала във Варна и е завършила Руското училище,  Хуманитарна гимназия и Колежа по туризъм в града. Със съпруга си построяват собсвен хотел и така започват да надграждат. Обичат да работят „по правилата“. Стартират през 2000-та година, когато туризмът е в разцвета си. Номинирани са за топ работодатели от Бюрото по труда.

- Г-жо Златева, заедно със съпруга си вече пета година стопанисвате Дом 1 на МДЖ-Варна. Как се подготвяте за предстоящия летен сезон, какви нови удобства ще предложите на членовете на СБЖ, както и на гостите на базата? Какви са обновленията, които сте направили през тази година?

- Стараем се максимално добре да обслужваме и задоволяваме изискванията на нашите гости, доколкото, разбира се, базата позволява това. В момента приключваме голям ремонт на площадката пред ресторанта. Тя не беше ремонтирана от доста време. Беше в тежко състояние, дори опасна. Там има два големи чинара - чудесни дървета. Техните корени бяха повдигнали цялата настилка. Положихме нова, която вече няма да има тези проблеми. Дърветата са в максимална степен защитени. Вложихме доста труд и средства, но постигнахме желания резултат. Площадката за танци е запазена, освежена е и изглежда доста по-добре.

В парка също направихме обновления, премахнахме дупките по алеите. Доста усилия положихме и за басейна. Поставихме ново покритие на дъното, което беше деформирано, с няколко пукнатини, през които водата не само се замърсяваше, но и изтичаше. Сега дъното на басейна е съобразено с минералната вода, която се използва от миналата година.  Известно е, че минералните води изискват по-различни препарати, с които се третират, а тези препарати влияят на покритието на басейна. Сега гостите ще се радват на освежен басейн, който напълно отговаря на съвременните стандарти.

Тези дни приключваме и ремонт на залата на ресторанта. Той не е регламентиран като необходима намеса от наша страна, но се получи бонус за всички. Това е своеобразен наш подарък за Съюза на българските журналисти. Искаме да сме в крак с времето. Този дух, който има Домът, го запазваме, но слагаме нова нотка. Опитваме се да привлечем и нов контингент туристи. Имаме планове и за още обновления, за подмяна на телевизорите, които са още от старите модели. Базата има нужда и от техническо обновление, което искаме тепърва да направим.

Ангажирали сме се с бъдещи планове за подобрение на инфраструктурата, за нови проекти, с желание и възможност да продължим нашето съвместно сътрудничество със Съюза на българските журналисти. Заедно бихме могли да създадем още по-добри условия.

- Инвестицията, която сте направили, навярно е голяма. Има ли възвръщаемост за вас като наематели?

- Няма възвръщаемост за един сезон. Но без инвестиции не можем да очакваме приходи. Трябва да бъдем конкурентни на пазара. Разходите са едни и същи. Дали ще е Дом на журналиста или 4-звезден хотел, ние не можем да платим по-малко на кадрите, защото те ще предпочетат да бъдат на другото място. Трябва да се предлага по-ниска цена на туристическите услуги, защото базата не е напълно съвременна, но не може цената да се намали под нейната себестойност.

- Общоизвестен е проблемът с персонала на сезонните хотели, най-вече с готвачите. Как ще се справите?

- Вече втора година сме принудени да поддържаме персонал целогодишно, за да можем да стартираме този сезон с необходимите квалифицирани кадри. Звездите на даден хотел определят изискванията както към услугата, така и към храненето. Кой не иска да хапне по-добре?! Дори да има критика, за мен тя е градивна! Тази година ресторантът ще бъде с интересна кухня и с интересен готвач – това е нашата изненада за журналистите в Бар „Море“.

- Каква кухня предпочитат чуждестрананите гости на МДЖ – тяхна национална или местна?

- Предпочитат местна кухня. А е и трудно на шведска маса да се съобразим с вида националности. Стараем се винаги да има три вида месо, риба, както и ястия за вегетарианци. Има гости, които предварително заявяват храна без алергени и можем да предложим на всеки необходимото количество ястия, за да не остане гладен.

- Какви са предизвикателствата във взаимодействието със СБЖ? По-различна ли е работата в сравнение с традиционния хотелиерски бизнес?

- Основната идея на хотелиерския бизнес е една и съща, но със сигурност е доста по-различно. СБЖ за нас е партньор, към който имаме определен ангажимент. Той включва не само добрия хотелски продукт, а и организация на по-различен тип културни мероприятия.

Самата база винаги е била културно средище за членовете на СБЖ, за българските журналисти и техните гости. През лятото на 2023 година, с помоща на варненските дружества на СБЖ, отново ще има поредица от интересни прояви.

Ще гостува Историческият музей на град Велики Преслав с изложба, посветена на историята на българските букви и нашата писменост. Експертите на този музей бяха сред основните консултанти на сериала „Войната на буквите“, който бе показан по БНТ.

Изложба ще представи и историческия парк в село Неофит Рилски, където на огромна площ, в реални измерения, се пресъздават различни епохи на човешката цивилизация.

С помоща на посолството на Република Корея в лятното кино на МДЖ ще се прожектират корейски игрални филми. Навярно ще успеем отново да организираме концерт „Песните на Франц Шуберт“.

МДЖ е с изключително висок международен авторитет. Неговата популярност датира още от 60-те години на миналия век. Полагаме последователни усилия, за да поддържаме базата в такова състояние, че този заслужен през годините престиж да бъде защитен.