Енчо Господинов с ироничен коментар за днешния хал на журналистиката, ВиК и "новия комплекс Уотъргейт във Варна"

  • 16.05.2023
  • Фейсбук
Боб Уудуърд и Карл Бърнстейн обясняват на драгите американски зрители как Уотъргейт промени президентстването и Америка. За нашенско нищо не казват

Половин век, след като ултрамодерният комплекс “Уотъргейт” във Вашингтон, окръг Колумбия, произведе световната новина за група републикански “водопроводчици”, нашата любима черноморска столица, окръг Бурундия, ще има тоже подобен проект.

В онези години -1972 - аз бях студент във Факултето по журналистика без масови комуникации и за първи път чух за Боб Уудуърд и Карл Бърнстейн, пише асът на междунроднта журналистика и на дипломацията Енчо Господинов на своя профил във Фейсбук.

С помощта на едно ченге от ФБР и с подкрепата на Главния редактор на “Уошингтън поуст” Бен Брадли, тези момчета разкриха аферата “Уотъргейт” край река Потомак. Оказа се, че 5 “специални техници” от Републиканската партия на Никсън, маскирани като водопроводчици, се опитали да монтират скришом подслушвателни устройства в щаба на Демократическата партия. Щабът бил на 6-и я етаж в същата сграда. Баш преди изборите, на които президентът Никсън искал да се кандидатира за втори мандат, Никсън искал да подслушва конкурентите си, с които и той не искал да прави коалиция. Нито експертно правителство. Искал да си управлява сам.

“Водопроводчиците” бяха заловени на място, младите репортери получиха “Пулицъри”, а Никсън “изгърмя” през август 1974 поради скандала.

В и К системата на “Уотъргейт”, окръг Колумбия, беше отремонтирана основно.

След 18-та повреда за три седмици във ВиК системата на черноморската столица Варна, окръг Бурундия, се налага да се извикат Боб Уудуърд и Карл Бърнстейн от окръг Колумбия, за да разследват Варненския случай, тоже в окръг Б…..я. Те вече не са много млади, но още държат добре тръбните ключове към разводнени загадки, наводнени апартаменти и надежди.

На Боб и Карл ще помага и един израелски експерт на свободна практика, дошъл на мястото на теча час и 35 минути по-рано. Поканил го старият шеф на В и К от времето на бившия варненски кмет Киро, също от окръг Бурундия.

Когато положението със загадъчните течове във Варна, окръга вече го знаете, се изясни, беловласите репортери ще се върнат в техния окръг, и него го знаете, а израелският експерт може да поостане малко на гости, защото е наше момче на изселници от Русчук и пра-пра-внук на съседа на Елиас Канети, Нобелов лауреат от Русчук. Самият Канети говорел 6 езика, но не разбирал нищо от ВиК и се преместил в Лондон през Виена още като млад.

Най-известният Главен редактор в света през последните 100 години - Бен Брадли, се спомина. Беше бохем, псуваше като боцман по Мисисипи, но смел човек и достоен мъж. Защищаваше си репортерките като шефа на нашата телевизия, без значение коя. Издателката на “Уошингтън поуст” Катрин Греъм също се премести на светло място на небето. А вестникът й стана собственост на Джеф Безос, заможно момче от Амазон.дот.сом. Но това няма нищо общо с варненското В и К, а е само за сведение на студентите от Факултето по ПиАр в който и да е окръг.

Междувременно един бивш Регионален министър от ГЕРБ, забравих му името, от окръг Удмуртия, е предложил временно решение на варненци и тяхното ВиК: оня нов водопровод от Рила за Перник, дето се прокопа скоростно преди няколко години за жадните перничани, да се пренасочи за Варна през Турну Мъгуреле за по-направо. За целта ще постъпят 200 милиона евра по системата “Габриел”, по която миналия век се правеха резервации за самолетни билети за всички световни авиокомпании. Мисля че системата беше базирана в Атланта или Маями, вече не си спомням…

Добре че заваля…
 

Гласът на журналистите