Майя Любомирска кани на вълнуващ полет на духа с нейните „70 обиколки около Слънцето”

  • 20.05.2023
  • СБЖ

Премиерата на книгата на нашата колежка и авторитетно име в българската журналистика Майя Любомирска ще е на 28 май от 16 ч. в галерия „Контраст” на ул. „Цар Самуил” 49

С предствянето на книгата си „70 обиколки около Слънцето” известната журналистка Майя Любомирск, една от носещите колони-Кариатиди на сайта на СБЖ, ще отбележи и своя юбилей.

„Това е моят подарък за празника ми, който поднасям най-напред на моето Семейство, с главно С, на Съпруга ми, също с главно С, който е мъжът на живота ми и мой вдъхновител, на децата ни, на верните ми приятелите и колегите, с които Съдбата ме срещна“, казва авторката.

„Няма да забравя да благодаря и на невероятните ми колежки от сайта на СБЖ, с които споделяме нелеките си творчески делници, за тяхната всеотдайна работа и за това, че винаги са готови за колегиална помощ. Както и на председателя на Съюза Снежана Тодорова за това, че в труден за мен момент ми подаде ръка.“, подчертава юбилярката.

„70 обиколки около Слънцето“ ще се появи на книжния пазар благодарение на „Издателско ателие Аб“ и талантливата писателка, поетеса и музикален виртуоз Ана Боянова, която е и автор на преговора към книгата. „Специални благодарности на издателя Ана Боянова за професионализма и за творческата амалгама, която спои нашата обща работа“, споделя Майя Любомирска.

„Не случайно посвещението е на любимия ми професор Дафин Тодоров, защото целта на тази книга е да достигне до аудиторията на колегите журналисти, за проблемите на които са голяма част от текстовете“, казва авторката.

Книгата „70 обиколки около Слънцето“ не само увлича читателя с ярки авторски коментари, част от които са публикувани в сайта на СБЖ, където журналистката работи от 2015 г., но и открехва част от фамилната история на Майя Любомирска. Авторката обещава да я продължи в следващата си книга. Тя разказва:

„Историята на моята фамилия е плетеница от историческите съдби на няколко народа. Фамилията на дядо ми по майчина линия идва от аристократите на Австро-Унгария, заселва се в Копривщица и там създава вакъф, който Х. Орошаков нарича не без основание „княжеска аристократична република”. Така се формира Торомановият род. И до днес една трета от града носи неговото име – Тороман махала.

Родът е не само заможен, но и с висок патриотичен дух. От него е моят прадядо Павел Тороманов, който е опълченец в Трета опълченска дружина при боевете на Шипка и който е награден с медал „За храброст“.

Фамилията на дядо ми по бащина линия е от едно от разклоненията на един от трите княжески рода, основали Полша, рода Любомирски – фамилия, която нося и аз не без гордост.

В тази книга е открехната само малка част от сложната житейска съдба на фамилията на съпруга ми – фамилия, с която също се гордея и чието име пазех и продължавам да пазя.”

„70 обиколки около Слънцето“ съдържа и дузина интервюта с изявени представители на журналистическата гилдия, творци, писатели и художници. „Това са личности от днешна България, с които говорим не само за професионалните ни проблеми, но и за врящото гърне на света около нас,” казва още авторката.

Книгата, която веднага грабва окото с ефектното си оформление, със сигурност ще увлече читателите не само с интересната тематика и с яркото авторско слово, но и с духовните си послания и светли полети около Слънцето на общочовешкия ни Космос.

 

© СБЖ