Хасковският музей показва документи и снимки за честванията на 24 май

  • 23.05.2023
  • СБЖ
  • Златка Михайлова
Шествие по повод 24 май през 1940 г.

Първите чествания на 24 май в Хасковска област започват в средата на 60-те години на 19 век, припомниха пред журналисти д-р Веселина Узунова и докторант Милен Вълчев от Регионалния исторически музей в Хасково.

В предосвобожденския период на събиранията за 24 май в хасковския край най-много са пречели гъркоманите, които донасяли на властите за провеждането на „еретичен празник“. Османските власти са препоръчвали честванията да преминават „без много шум“.

След 1885 г цели 40 години център на тържествата бил дворът на училище “Св. св. Кирил и Методий”. В западната част на двора се строявали учениците, а в източната – гражданството и войската. Следобед шествие тръгвало до центъра на града.

Празненствата са били отменяни в много редки случаи – през 1925 г -заради атентата в църквата „Св. Неделя“, и след 19-майския преврат през 1934 г.

През 1945 г бележитата дата е запомнена със стачка на ученици в Хасково. Причината е безследното изчезване на тогавашния уважаван директор на Мъжката гимназия Атанас Кацаров. Възпитаниците издигат протестни лозунги и провалят планираното традиционно шествие.

В музея се пази икона на Св. св. Кирил и Методий от средата на ХIХ век, изложена в зала „Възраждане“.Множество снимки са съхранили моменти от почитта през годините към светите братя и българската азбука, просвета и култура.