Президентът и вицепрезидентът ще участват в тържественото шествие за 24 май

  • 23.05.2023
  • president.bg

На 24 май, сряда, държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще отбележат Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В 10.30 часа пред сградата на президентската институция двамата ще се присъединят към тържественото шествие по повод празника, съобщава сайтът president.bg в раздела си "Календар на събитията".

От 11.00 часа президентът и вицепрезидентът ще участват в официалната церемония пред Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, където държавният глава ще отправи приветствие и ще поднесе цветя на паметника на светите братя. 
 
От 18.30 часа в Националния исторически музей в София държавният глава Румен Радев и съпругата му Десислава Радева ще бъдат домакини на традиционния прием по случай Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

Междувременно вцепрезидентът Илияна Йотова разпрати следното поздравление за празника до дейци на културата и словото, включително журналисти:

"УВЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

Пожелавам на всеки един от вас да изпита онова светло чувство, с което деца и възрастни, ученици, учители и родители вият венци на днешния ден, украсяват училищата и пеят „Върви, народе възродени“!

Нека най-светлият български празник 24 май да вдъхне сили и гордост на всички българи, където и да са по света! Нека с почит да преклоним глава пред Светите братя Кирил и Методий и пред буквите - безсмъртното им наследство!

Нека с чест и радост да тачим нашата реч и да носим самочувствието, че преди 1160 години България е сътвори славянската писменост. В дългата си национална история България успява да запази езика и идентичността си при три царства, дори когато на два пъти изчезва от картата на Европа и то за столетия наред. А българите успяват да отвоюват своята независимост не само със силата на мечовете, а и със силата на книжовността!

Словото надживява вековете, то пронизва по-дълбоко от оръжията, с мощта на енергията, която носи. Идват и си отиват империи, водят се войни, но “словото – както казва св. Григорий Богослов – с камък се не убива”.

Нека България никога да не загива като средище на Духа!

Честит празник на свещената българска просвета и култура и на славянската писменост!

ИЛИЯНА ЙОТОВА
ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ"