Връчиха наградите "Златно перо" за 28-ми път

  • 25.05.2023
  • БТА/БНТ
Наградите "Златно перо" на "Кантус Фирмус", галерия "Макта" и радио „Класик А“. Снимка: "Кантус Фирмус"

Тази година за първи път инициативата за връчване на награди "Златно перо", тръгнала от "Кантус Фирмус", галерия "Макта" и радио „Класик А“, бе включена като самостоятелно събитие в календара с културните събития на Столичната община и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

На 23 май вечерта в Националния музикален театър се състоя 28-ата церемония „Златно перо“. На нея бяха отличени трудът и заслугите на български творци. Инициативата тръгва от „Кантус фирмус", галерия „Макта“ и радио „Класик А“, които учредяват отличието „Златно перо“ през 1996 г. по повод 24 май.

Необходимо е да се отбележи, че СБЖ връчва своя награда „Златно перо“ за цялостен принос в журналистиката, учредена още през 1974 г. по инициатива на легендарния Борис Ангелушев, автор и на "главата" на тогавашния седмичник на СБЖ в. "Поглед".

А инициативата на „Кантус фирмус", галерия „Макта“ и радио „Класик А“ се ржда 22 години по-късно.

Тази година за първи път церемонията в рамките н тази инициатива е включена като самостоятелно събитие в календара с културните събития на Столичната община и се реализира с финансовата подкрепа на Столична община.

Сред отличените сега с този вид "Златно перо" общо 24 творци са отбелязващата 125 г. от създаването си Българска телеграфна агенция, "бащата" на телевизионния театър в БНТ Павел Павлов и предаването "Линия култура" пак на БНТ.

„125 години златните пера на БТА се държат от анонимни редактори. Анонимни са и репортерите на БТА, защото, сигурно знаете, но винаги те се подписват само с инициали. Но всъщност няма по-голяма награда от тази делото ти – делото са истинските новини на БТА, да бъде това, което увенчава името ти“, каза генералният директор на агенцията Кирил Вълчев, цитиран от БТА.

Почетният знак му бе връчен от кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова. „За мен е чест да ви поздравя с най-светлия празник на буквите, на духовността, на словото, на просветата, на културата. Още по-голяма радост за мен е да връча награда на Българската телеграфна агенция, на нейния генерален директор, господин Кирил Вълчев. И да го поздравя за това, че направи достъпна информацията в БТА, че я разшири значително с новините за култура“, коментира тя.

БТА е създадена през 1898 г. с указ на княз Фердинанд. Днес тя е водеща институция в разпространяването на информация за обществено - културния живот в България.

Дългогодишният режисьор и сценарист в Българската национална телевизия Павел Павлов, един от основателите на телевизионния театър в обществената телевизия, бе удостоен с почетен знак „Златно перо“ за изключителен принос към българската култура и изкуство.

„Навремето един журналист ме нарече „баща“ на телевизионния театър, аз много се смутих, но се оказа, че е истина. Много съм признателен на моята телевизия, в която мина животът ми, че ме е предложила“, каза Павел Павлов, цитиран от БНТ.

Павел Павлов е роден на 2 април 1934 г. в Червен бряг. Завършва френска гимназия, през 1959 г. се дипломира от ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Театрална режисура“, а след това специализира телевизионна и кинорежисура в Берлин. Оставя ярки следи в историята на Българската национална телевизия със своя неподражаем поглед към българската литературна класика. В Златния фонд на БНТ се съхраняват повече от 50 негови телевизионни театрални постановки и над 30 телевизионни игрални филми. Забележителните спектакли „Антигона“, „Училище за сплетни“, „Севилският бръснар“, „Трагичната история на д-р Фауст“, „Страстната неделя“, „Каменният гост“, „Свекърва“ и много други пленяват вниманието на телевизионните зрители през годините наред с емблематични филмови творби като „Чичовци“, „Вечери в Антимовския хан“, „Язовецът“, „Горски хора“, „Есенно слънце“ и др. В литературата дебютира със сборника с разкази „Торба лакърдии“, автор е на 20 книги – спомени за актьори, с които е работил, повести, сценични хроники, исторически роман за Светослав Тертер и др.

С почетен знак „Златно перо 2023“ бе отличено и предаването на Българската национална телевизия „Линия Култура“, което всеки делничен ден от 18:30 ч. по БНТ 2 отразява събития, свързани с литература, музика, изобразително изкуство, театър, постижения на творци от различни сфери на изкуството, дискутира процесите в културната среда. Предаването се реализира от регионалните ТВ центрове на БНТ във Варна, Пловдив, Русе и Благоевград.

Водещи на събитието в Музикалния театър бяха телевизионният водещ Костадин Филипов и оперната певица Гергана Николаева. "В навечерието на 24 май, денят на славянската книжовност, ние, хората на изкуството, отново се събираме с огромна, значима цел – да напомним, че духовността е вечна. Точно тя е основата, върху която се гради бъдещето на една нация", коментираха двамата в началото на церемонията.

Сред лауреатите са още Александър Петров, Любо Киров, Евтим Милошев, Владимир Ампов-Графа, Станислав Тодоров-Роги, Плевенската филхармония, Марта Петкова, Павел Павлов, Румен Гашаров, Владимир Михайлов, Владимир Люцканов, Пловдивската опера, Антонина Бонева, Александър Секулов, Мария Касимова-Моасе, Иван Димов, Лия Петрова, Силвия Недкова, Венцислав Занков, Българската национална телевизия (предаването „Линия култура“), Александър Кадиев и подполковник Ради Радев – главен диригент на Гвардейския представителен духов оркестър. Наградата от аудиторията на радио „Класик А” получи оркестърът „Кантус фирмус“.

„Тъй като няма „Златна четка“, приемам с удоволствие „Златното перо“. Чувствам себе си като позлатен, но всъщност се смятам за един от многото добри художници, които уважавам“, гласи част от благодарствената реч, подготвена от художника Румен Гашаров. На церемонията тя беше  прочетена от неговата съпруга, която получи почетния знак.

„Много бих се радвала, ако тези думи „дух“, „култура“, „изкуство“ бъдат в речника на новите силни на деня. Много бихме се радвали да не бъдем в периферията, а да бъдем в смисъла. Опера – Пловдив продължава този смисъл. Това е театър с изключително много енергия, с мисия да дава освен изкуство, емоция и послания и не само да следва тенденции, а да създава тенденции“, посочи по време на събитието директорът на Пловдивската опера Нина Найденова.

„Аз искам от тази трибуна не само да благодарим на близките си хора, но да използваме тези трибуни, за да говорим за близостта по принцип и за човечността по принцип, които страшно много липсват напоследък“, коментира Мария Касимова-Моасе.

В програмата на церемонията участваха Гвардейският представителен духов оркестър, детският хор „Пим- пам“, солисти на Музикалния театър и млади таланти от НМУ „Любомир Пипков”. Отличията бяха връчени от досегашни носители на „Златно перо".