Германското списание „Шпигел“ е с нов главен редактор

  • 26.05.2023
  • newsroom.de
  • Анна Рингл
Новият шеф на "Шпигел" Дирк Курбювайт

Има промяна в ръководството на германското списание „Шпигел“, известява newsroom.de, позовавайки се на съобщение на медийната къща "Шпигел" до ДПА.

Заради „широкообхватни реформи“ в една от най-големите национални медии в Германия Щефен Клусман (57 г.) е сменен като главен редактор от Дирк Курбювайт (60 г.), сочи newsroom.com.

Новият началник работи за списанието от дълго време. За 24 години той стига до зам.-главен редактор през февруари 2015 г. От декември 2018 г. е автор в столичната редакция и има издадени повече от десет книги.

„Кюрбювайт има ясна картина за това, как нашата журналистика, както дигитална, така и печатна, трябва да бъде допълнително развита с бързина и в дълбочина – каза съуправляващият директор на изданието Стефан Отлиц. - Той показа как да се направи това и като автор, и от ръководни позиции.“

Клусман напуска „по взаимно съгласие“. „Заедно постигнахме много – казва той в изявлението. -  Напоследък обаче аз и ръководството твърде често не успявахме да постигнем съгласие по ключови стратегически въпроси, което сега доведе до моята оставка."

Началото на Клусман като главен редактор през 2019 г. е трудно, защото съвпадна с времето, когато списанието се занимава с може би най-големия скандал с фалшиви текстове на известния преди това автор на "Шпигел" Клаас Релотиус, пише Анна Рингл в newsroom.de. Ръководенето на редакционния екип в този труден момент печели на Клусман уважение. Друг подводен камък за него е сливането на онлайн и печатните редакции, което води до проблеми със заплатите.

Списание „Шпигел“ е основано от Рудолф Аугщайн през 1947 г. и сега продава по 700 000 броя седмично. Медийната група отчете продажби от 267 милиона евро през 2022 г., което е малко по-малко от предходните години. Спадът се обяснява със свиването на рекламния пазар.

Базираната в Хамбург медийна компания разширява дигиталната си стратегия от известно време и е обединила платената услуга под марката Spiegel+, която вече има повече от 300 000 абонати. Стратегическият мозък зад това е съупрвляващият директор Отлиц, който преди години се премести от Süddeutsche Zeitung в "Шпигел" и придобива все по-голямо влияние в хамбургското издателство.