Майя Любомирска представи „70 обиколки около Слънцето” с артистична и стилна премиера

  • 29.05.2023
  • СБЖ
  • Къдринка Къдринова
Майя Любомирска подарява на читателите своите "70 обиколки около Слънцето". Снимка: Къдринка Къдринова

Поздравявайки авторката за книгата ѝ, председателката на СБЖ Снежана Тодорова ѝ връчи плакет „Златно перо”. Сред гостите на премиерата бяха и Милен Митов, Соня Момчилова, проф. Огнян Герджиков, Филип Димитров. Творческата атмосфера бе украсена и от изпълненията на дуета Ана Боянова и Емил Калев.

С артистична и стилна премиера в столичната галерия „Контраст” нашата скъпа колежка Майя Любомирска – ярко перо и опитен редактор на сайта на СБЖ, представи книгата си „70 обиколки около Слънцето”. Така тя отбеляза и своя юбилей.

Събитието събра журналисти, политици, общественици, хора на изкуството. Там бяха председателката на СБЖ Снежана Тодорова, генералният директор на БНР Милен Митев, председателкта на СЕМ Соня Момчилова, бившият председател на НС Огнян Герджиков, бившият премиер Филип Димитров и много други.

Във встъпителните си думи издателката на книгата – надарената с много таланти Ана Боянова от Издателско ателие Аб, изрази възхищението си от професионалното перо на Майя Любомирска, от човешкия ѝ финес, от способността ѝ да напипва пулса на времето и да го обрисува с пъстра палитра от личности, теми, образи.

Ана Боянова посочи, че книгата се състои от три части. В първата авторката е подредила свои коментари по парливи проблеми на журналистическата професия и на цялото ни общество. Във втората са представени нейни интересни интервюта с ярки личности от медийния свят, сред които доц. Симеон Василев, Милен Митев, Соня Момчлова, Румен Стоичков, легендарният френски карикатурист Плантю, българският му колега Ивайло Цветков и др. Повечето от текстовете в тези две части на книгата са излизали и на сайта на СБЖ.

А третата част е по-особена. Озаглавена „Вместо епилог”, тя предствя три драматични съдби на хора, преследвани и репресирни след 1944 г. Един от тях е свекърът на авторкта – капитан Николай Кръстев, герой от Балканската и Първата световна война, обявен за „враг на народа” и преминал през ада на лагерите. На него Майя е посветила особено емоционални страници.

Разказала е и за трагедията на големия Райко Алексиев – Фра Дяволо, който не желае да бяга от България след 1944 г. и в крайна сметка жестоко е убит от новата власт – заради карикатура и виц за Сталин и СССР. В същта част е включена и историята на непрекършения въпреки затворите „истински дисидент” Илия Минев, към когото изразява уважението си дори Нелсън Мандела.

Разделът завършва с интервю с Филип Димитров, министър-председател от ноември 1991 г. до края на 1992 г., в което разговорът е около българския преход, демокрацията, съдбата на СДС, геополитическите реалности.

Филип Димитров особено сърдечно поздрави Майя на премиерата на книгата ѝ. Двамата са много отдавнашни съратници – Майя е била началник на неговия кабинет, докато е бил премиер.

Тук е мястото да припомним още малко факти от личния, обществения и журналистически път на Майя. Тя е дъщеря на лекари, но, както сама казва, прави житейския избор да лекува не телата, а душите на хората и обществото, като става журналистка. Преди това е завършила математическа гимназия, а после българска филология в СУ „Св. Кл. Охридски” и магистратура по журналистика.

Близо 10 години работи в софийското бюро на Радио „Свободна Европа” като репортер и водещ. Има свое авторско политическо предаване „В епицентър” по Радио „Експрес”. Била е политически и медиен наблюдател и анализатор във вестниците „Демокрация”, „Демокрация днес”, „Новинар”, „Монитор”. Написала е стотици статии, анализи, коментари и интервюта. Автор е на сайта factor.bg и е член на екипа на сайта на СБЖ.

Разбира се, Майя също взе думата на премиерата на „70 обиколки около Слънцето”. Тя каза, че за нея излизането на книгата е празник, подобен на раждането на дете, което поема дъх, заживява сообствен живот и тръгва вече самостоятелно по своя път към читателите – правейки връзки между тях самите, както и между тях и автора.

Майя отправи спецални благодарности към издателката Ана Боянова, както и към художника Николай Маринов, автор на ефектната корица на книгата.

Изрично обърна внимание, че е посветила книгата си на своя любим професор Дафин Тодоров, легендарния преподавател от Факултеа по журналистика в СУ, чиято 100-годишнина отбелязваме през 2023-та. „Целта на тази книга е да достигне до аудиторията на колегите журналисти”, посочи Майя. Тя изтъкна също, че се надява и млади колеги от гилдията да я прочетат, за да опознаят трудностите на журналистическото поприще и да разберат „колко е страшно, когато станем удобни – тогава трябва да си сменяме професията”.

Майя отбеляза още, че посвещава книгата си и на своето обичано семейство – на своя съпруг Иван Кръстев, любовта на живота ѝ, и на техните деца.

Съпругът ѝ, макар и в напреднала възраст и в инвалиден стол, също бе в залата. Майя с любов застана до него и пред всички присъстващи изрази огромната си признателност за щастливо и с обич изживяните съвместни години.

Майя разказа, че вече замисля и следващата си книга, в която ще разкаже историята на своята фамилия по бащина и майчина линия, преплела съдбите на няколко народа.

Родът ѝ по майчина линия – Тороман – е с аристократичен корен от Австро-Унгария. Заселва се в Копривщица и там създава вакъф, нещо като „княжеска аристократична република”. Така се формира Торомановият род. И до днес една трета от Копривщица носи неговото име – това е Тороман махала.

Родът е не само заможен, но и с висок патриотичен дух. От него е прадядото на Майя – Павел Тороманов, който е опълченец в Трета опълченска дружина при боевете на Шипка и е награден с медал „За храброст“.

А по бащина линия фамилията на Майя идва от разклонение на един от трите княжески рода, основали Полша – рода Любомирски. „Фамилия, която нося и аз не без гордост,” каза авторката. Тя разказа и детски спомен, който концентрира как родителите ѝ са възпитали в нея любов към книгите

Майя прочете и някои откъси от „70 обиколки около Слънцето”. Единият бе от коментара ѝ „Журналистът – победител с победителите, или от другата страна на барикадата”. В него тя припомня фраза на впуснал се в политиката в зората на демокрацията известен журналист, обявил тогава, че „журналистиката винаги върви с победителите”. Майя оспорва този възглед и се обръща към колегията: „Струва ми се, че е дошло време да спрем да търчим след победтелите и да се върнем при хората и проблемите им. Там, където ни е мястото – от  другата страна на обществената барикада”.

Майя прочете и откъси от интервюто си с доц. Симеон Василев, което красноречиво е озаглавено „Без медии и журналистика сме едни крепостни селяни в съвременния свят”.

Когато дойде време за думи от публиката, първа към авторката и гостите ѝ се обърна председателката на СБЖ Снежана Тодорова. Тя сърдечно поздрави Майя за книгата ѝ, за юбилея ѝ и за цялостния ѝ път в журналистиката, включително и за безценния ѝ принос за сайта на СБЖ. Като знак за признание за всичко това, ѝ връчи почетния плакет „Златно перо” на СБЖ, както и почетна грамота на Съюза.

Топли думи към Майя отправи също и племенникът на съпруга ѝ – Николай Кръстев, който специално изтъкна нейната всеотдйна грижа и обич към чичо му и към цялото ѝ семейство.

На финала, разбира се, дойде и раздаването на автографи върху красивото 200-странично томче на „70 обиколки около Слънцето”.

Но картината на премиерата би била крайно непълна, ако не отбележим нейния специален чар – неколкократното включване между изказванията на дуета Ана Боянова-Емил Калев с прекрасни изпълнения на сицилиански песни и на една мексиканска. Да, става дума за същата Ана Боянва, която е и издателка на книгата на Майя - вдъхновена личност, открила сродна душа у Майя и вече готова за следващия им съвместен проект.

Артистичната, светла, духовна атмосфера на събитието бе хармонично допълнение към вълнуващия подарък, който прави Майя Любомирска на четящата публика със своите „70 обиколки около Слънцето”. На добър час на книгата!

 

© СБЖ