Китайският културен център в София представя „Светът на чая“

  • 29.05.2023
  • СБЖ
  • Мая Петкова-Константинова
Чаената церемония е неделима част от китайската култура

Цяла поредица от събития между 21 и 23 юни ще представят културата на чая, акцентирайки върху свързаната с него хармония небе – земя – човек.

Чаят е сред най-обичаните напитки за милиони хора по света. Всяка секунда се консумират по 25 000 чаши чай, което на ден прави над два милиарда чаши чай. Историята на чая датира отпреди хиляди години.

Чаят е втората най-разпространена напитка в света и визитна картичка на Китай,  посочи Гуан Син, културен съветник в Посолството на Китай  у нас. На специално събитие в Китайския културен център в София миналата седмица той представи пред медиите поредица от инициативи, свързани с отбелязвания на 21 май Международен ден на чая. Надсловът, под който ще протичат предстоящите през юни прояви, е „Светът на чая. Чай за хармония“.

Икономическото, социалното и културното значение на чая ще е във фокуса на събитията, организирани от Китайския културен център в периода 21–23 юни. Те включвт българо-китайски бизнес форум, традиционна чаена церемония, калиграфска демонстрация, както и изложба „Вълшебното изкуство на чаените чаши“.

Отделно на 6 юни, в рамките на „Фестивала на розата“  в Казанлък,  ще бъде представена комбинацията от чай и сладко от рози.

Снежана Тодорова, председател на СБЖ, се включи, разказвйки легенда за откриването на чая. Съгласно исторически записи, през 2374 г. пр.н.е. китайският император Чен Нунг сложил съд с вода на огън под див чаен храст. Вятърът отронил няколко листа във водата. Когато после отпил от отварата, императорът бил очарован от аромата и вкуса ѝ. Оттогава пиенето на чай става популярно сред китайската аристокрация, а чаят става важна част от китайската култура, съхранена до днес.

Директорът  на Китайския културен център в София Хун Хай на свой ред посочи, че познанието и употребата на чай отразяват дълбокото разбиране на връзката между човека и природата. Тя е залегнла и в йероглифа  за понятието чай, отразяващ хармонията небе – земя – човек.

Чаените листа и традициите на чаената церемония са пътували и прекосявали граници и екове през историята по Пътя на коприната, за да се превърнат във важна среда за обмен мажду Китай и света. През 2022 г. традиционните китайски техники за приготвяне на чай и свързаните с тях обичаи бяха включени в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство.

Директорът на Центъра за насърчаване сътрудничеството  в  селското стопанство между Китай и ЦИЕ (Централна и Източна Европа) Момчил Станишев съобщи за подготвяния на 23 юни в София  първи по рода си чаен бизнес форум между китайски производители на чай и български фирми. Той подчерта значението на чая  не само като продукт, но  и като посредник  в бизнес партньорството.  В нашата страна е прието да се пие чай с подсладител и тази традиция позволява вкусът му да бъде комбиниран с мед или сладко от рози –  характерни български продукти,  обогатяващи специфичния вкус на чаената напитка, посочи още Момчил Станишев.

 

Панорама