Еврейската общност в България връчи и на журналисти награди „Шофар“ 

  • 29.05.2023
  • БТА
Еврейската общност в България връчи наградите „Шофар“ за двадесети път. Снимка: Михаела Катеринска

На 28 май в Софийската синагога се състоя двадесетата юбилейна церемония за връчване на наградите „Шофар“. 

През 2023 година еврейската общност и българското общество отбелязват 80 години от спасяването на българските евреи и депортацията на евреите от Македония, Северна Гърция и Пирот. В същия момент се чества и юбилеят на наградите „Шофар“, които в последните две десетилетия отбелязват и почитат хората, направили много за обществото ни и за съвместния живот между всички хора в България, информира БТА.

Тази година наградите са по-специални и традиционните категории – за обективна журналистика, активно присъствие, противодействие на антисемитизма и езика на омразата и т.н., са обвързани с отбелязването на тези две годишнини. 

Организацията на евреите в България „Шалом“ и комитетът по връчване на наградите „Шофар“ решиха да отличат именно тези хора, които чрез своята дейност разказват и поддържат истинността в историята за събитията отпреди 80 години и с дейността си показват, че в българското общество и до днес има силни личности - пример за подражание. Хора, на които в тежки моменти, като онези от 1943 г. , можем да се опрем, за да ни дадат пример как да живеем по-добре и заедно.

Наградени бяха 20 личности в следните пет категории:

Награди за журналисти, чиято позиция както по отношение паметта на Холокоста, така и на съвременните проявления на антисемитизъм ни пробуждат към действие, получиха Александра Маркарян, Антони Георгиев, Антон Хекимян и Тони Николов.

Наградени бяха изследователите на историческите събития, които показват както това, с което да се гордеем, така и уроците, които да не повтаряме – това са доц. Албена Танева, Ваня Гезенко, доц. Михаил Груев и Стефан Дечев.

Награди за писатели и издатели с огромен принос в това историята на балканските евреи от Холокоста да достигне до повече хора получиха Антоанета Колева, Надеж Рагару, Леа Коен и Надя Данова.

Наградени бяха и общественици, обединени от смелостта да водят битки за истината, които често се считат за обречени. Лауреатите в тази категория са Емил Бехар, Вени Марковски, Мартин Заимов и Николай Петрусенко.

Наградите за ярки личности, които въпреки властта и конюнктурата са застанали в името на доброто и правдата, отидоха при Левена Лазарова, Манол Пейков, Полина Троянова и Свилен Делчев.

 

М.Л.