В Литературния клуб на Столична библиотека днес гостува канадската поетеса Клодин Бертран

  • 31.05.2023
  • Столична библиотека

Наричана "посланичката на канадската поезия", Клодин Бертран ще представи своята излязла на български книга "Отломки живот" днес от 18 часа.

На 31 май от 18:00 ч. Литературният клуб на Столична библиотека кани на литературна вечер с Посланичката на канадската поезия Клодин Бертран. Вечерта се организира в сътрудничество със Съвета на изкуствата в Канада и Катедрата по „Романистика“ на СУ „Св. Климент Охридски“.
 
Повод за срещата е излязлата на български език книга на Клодин Бертран „Отломки живот“ (УИ „П. Хилендарски“, 2018) в превод на д-р Димана Иванова. За книгата ще говори гл. ас. д-р Радея Гешева от СУ „Св. Климент Охридски“.
 
Клодин Бертран е родена и живее в Монреал, Квебек. Забележителна фигура на съвременната канадска поезия, Клодин Бертран е автор на 30 стихосбирки. За поетичното си творчество бива оценена с множество награди, между които са Наградата на писателите франкофони от Америка, Наградите „Тристан Цара“ и „Робер Ганзо“ (2021).

Основател на литературното списание „Аркада“, което води в продължение на 25 години и с което има за цел да даде гласност на женското писане. С книгите си и издателската си дейност, тя сътрудничи активно за разпространението на поезията на международно ниво. Между последните ѝ поетични книги са: „Африкански вълнения“ (изд. „Енри“), „Под небето на Везеле“ (изд. „Арматан“), „По средата на полусянката“ (изд. „Екзагон“). Поддържа лична страница: claudinebertrand.fr 
 

Панорама