Българо-испански проект по „Еразъм+” ще бъде представен в СБЖ на 6 юни

  • 02.06.2023
  • eurocirilic.com

На 6 юни от 15.00 до 18.00 ч. в Съюза на българските журналисти ще бъде представен европейският проект ЕuroСirilic, финансиран от ЕС по програма „Еразъм+”. Той е разработен от испанската асоциация „АCCESОphia“ съвместно с българското гражданско сдружение „Фортуни“.

Целта на проекта, представен на сайта www.eurocirilic.com, е да популяризира европейските ценности за приобщаване в класната стая чрез кирилицата като трета официална азбука на ЕС и общо културно наследство на Европа. Инициативата включва още иновативен подход, който се основава на принципите на Слънчевата педагогика - българската алтернатива на световно признатите образователни методи Монтесори и Валдорф. На представянето на проекта в СБЖ за първи път ще бъдат прожектирани пред публика и кратки информативно-образователни видео капсули по темата.

Между 5 и 8 юни 2023 г. в София ще се проведат Дните EuroCirilic, каквито вече се състояха в Мадрид в края на миналата година. Български и испански педагози, родители и заинтересована публика ще имат възможност да се запознаят със Слънчевата педагогика. В инициативата са предвидени срещи, посещения и открити уроци в различни образователни центрове, които прилагат иновативната методика.

Дните включват още посещение на Еко лагер „Заедно за Земята” в село Борика, както и дейности за създаване на училищни мрежи в областта на европейските образователни проекти.

Специално внимание е отделено на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, където специалисти ще разкажат за тази емблематичнота съкровищница на многобройни паметници на европейското културно наследство, сътворени на кирилица.

Входът за събитията в София е свободен с предварителна регистрация на info@eurocirilic.com и/или чрез уебсайта www.eurocirilic.com.

Панорама