Поклон пред паметта на журналиста и хуманиста Иван Кръстев!

  • 02.06.2023
  • СБЖ
Поклон пред паметта на Ивн Кръстев (26.09.1931-01.06.2023)

С много болка сайтът ни вече съобщи рано днес за кончината на колегата Иван Кръстев, дългогодишен член на СБЖ и съпруг на нашата скъпа колежка Майя Любомирска, на която отново изразяваме най-дълбоките си съболезнования. Нека си припомним тук каква ярка личност бе Иван Кръстев, на когото ще кажем последно сбогом на поклонението на 6 юни от 12.00 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

Иван Николов Кръстев е роден в София на 26 септември 1931 г.

Завършил е Френския колеж в София, а после и специалност "Електротехника и електроника". Дълги години е бил преподавател по електроника.

Утвърждва се и като преводач от френски. Превеждал е произведения на Дени Дидро, както и "История на религиите". Има още стотици преводи на техническа, религиозна и външнополитическа тематика.

Автор е на многобройни статии по актуални външнополитически въпроси във всекидневниците.

Неговата предана половинка Майя си спомня: "Нас ни срещна и събра една от книгите на Цветан Марангозов. Много обичахме заедно да четем Валери Петров, или Павел Матев, да слушаме арии из опери, или френски шансони и италиански канцонети. Да гледаме картини на Клод Моне. Той ме наричаше Любовта на живота си и Слънцето на неговия живот. За мен той беше мъжът, когото обичам. Моят кумир, моето вдъхновение и моята истинска опора..."

Буквално преди броени дни Майя представи книгата си "70 обиколки около Слънцето". И нейният обичан съпруг бе редом с нея, макар и в инвалиден стол, а около двамата сякаш искреше аура от любов и нежност...

Последният раздел в книгата ѝ е посветен именно на него - с думите ѝ: "На съпруга ми Иван Кръстев - за любовта, с която ме обгръщаше 33 години, и за незабравимите 12 045 нощи..."

С възхита и преклонение пред тази любов, се покланяме дълбоко пред паметта на журналиста и хуманиста Иван Кръстев и изразяваме нашите съболезнования и подкрепа за Майя.

Ще кажем нашето последно сбогом на Иван Кръстевна поклонението на 6 юни от 12.00 ч. в църквата на Централните софийски гробища.

 

Свързани:

Съболезнования към нашата колежка Майя Любомирска за загубата на съпруга ѝ Иван Кръстев. Поклон!

02.06.2023

 

© СБЖ