Една година без Нери Терзиева: Дискусия, изложба, филм и награда в нейна памет

  • 02.06.2023
  • bgonair.bg/segabg.com
Нери Терзиева

Близки, приятели и колеги на голямата журналистка Нери Терзиева се събраха на дискусия в Чешкия център в София, за да почетат така паметта ѝ. Тя напусна този свят преди една година.

Всички познават Нери Терзиева като основател и директор на "Ефир 2" в самото начало на 90-те години на миналия век, а също и като прессекретар на президента Петър Стоянов, автор на телевизионния проект "Темпо", създател на несъществуващата вече телевизия BiT, припомни bgonair.bg.

На свой ред segabg.com припомня и журналистическото новаторство на Нери Терзиева още отпреди промените през 1989 г. Тя и тогава успяваше да прави "телевизия с човешко лице" и модерни (не само за времето си) "публицистични спектакли", както бяха наречени предаванията ѝ от онова време - "За един милиард", "За инициативните и предприемчивите" и др. Предавания, в които тя и тв партньорът ѝ Живко Желев обикалят стотици градове и села, заводи, предприятия и учреждения, за да поставят на фокус работници, учени, изобретатели, рационализатори... Т.нар. "човешки истории", които станаха обичайна част от тв пейзажа повече от 20 години по-късно.

Нери Терзиева е и сценарист на игрални и документални филми. Неотлъчна подкрепа през целия ѝ професионален път оказва съпругът ѝ журналистът Евгений Тодоров, който е и автор на "Книга за Нери". 

"Нейният живот и кариера, гледани от нашата кухня, не изглеждаха толкова драматични. Ние живеехме като всяко семейство. Последните 30 години тя пет дни в седмицата беше в София. Не обичаше да споделя и да се оплаква", каза съпругът на Нери на дискусията в Чешкия център.

Филмът "Нери, фрагменти" и фотоизложбата "Нери през годините", курирана от Георги Папакочев, с уникални кадри от работата на телевизионната журналистка са само част от проявите, с които се отбеляза годишнината от смъртта ѝ. Известни нейни колеги анализираха екранния стил на Нери Терзиева и се върнаха в спомените за нея. 

"Нери Терзиева отдаде огромна част от своя талант, за да помогне на младите и тези, които идваха след нея. Тя го направи с добро", сподели журналистът Бойко Василев. "Всеки ден ни казваше: "Никога не използвайте уморени думи", отбеляза Екатерина Генова.

Асоциацията на европейските журналисти обяви и създаването на награда за телевизионна журналистика "Идеята Нери".