"Монд дипломатик" за класирането на Украйна по свобода на печата

  • 04.06.2023
  • mondediplo.com
  • Пиер Рамбер

Пиер Рамбер коментира позицията на Украйна в тазгодишната класация на "Репортери без граници" по свобода на печата.

Под заглавието "Шегобийци без граници" mondediplo.com публикува следния коментар на Пиер Рамбер:

Най-накрая добри новини! В последния световен индекс за свобода на печата, публикуван на 3 май 2023 г. от „Репортери без граници“, Украйна е направила огромен скок. Преместила се е с цели 27 места, от 106-а на 79-а позиция, при 180 изследвани държави. „Въпреки дезорганизацията на редакциите и трудностите, свързани с отразяване на събитията в държава, в която се води война, както и ограниченията за репортерстване, които като цяло са адекватни на ситуацията, журналистите се ползват от по-голяма свобода“, обясняват от асоциацията. Войната и духът на национално единство намалиха влиянието на олигарсите върху медиите и натиска на обществените разделения“.

Тази „приказка от 1001 нощ“ изненада американската организация FAIR – „Fairness and Accuracy in Reporting“ (Справедливост и точност при отразяването на събитията) (1). Критичната медийна обсерватория припомня (2), че на 29 декември президентът Зеленски подписа нов закон, който за всяка друга географска ширина би ужасил „Репортери без граници“ и би срутил класацията на страната. Законът предоставя на Националния съвет за телевизия и радиоразпръскване (украинския медиен регулаторен орган) правомощието да налага глоби, да спира медии, да отнема лицензи без съдебно решение, да блокира заглавия, предаватели, социални медии или платформи. Властите контролират отблизо този съвет, тъй като Зеленски назначава четирима от членовете му, а парламентът – останалите четирима.

Двата основни журналистически съюза на Украйна се борят срещу тази мярка. „Чрез контролираните от тях медии отговорните правителствени фактори водят кампания за дискредитиране на всеки, който конструктивно критикува определени разпоредби на закона, каза Сергей Штурхецкий, президент на Независимия медиен синдикат на Украйна. Страхуваме се, че след пълното прилагане на текста правителството ще обявява онези, които не споделят виждането му, за врагове на страната или за чужди агенти...“. От своя страна президентката на Международната федерация на журналистите (IFJ) смята, че „новият медиен закон застрашава свободата на печата и плурализма в Украйна“ (прессъобщение, 17 януари 2023 г.). „Репортери без граници“ обаче „приветстват“ текста с мотива, че определени разпоредби хармонизират националното аудиовизуално законодателство с европейските стандарти – достатъчна причина страната да се изкачи по скалата на свободата. Твърде щадящо по отношение на разрушителната за свободата на словото реформа, асоциацията „Репортери без граници“, председателствана от Пиер Хаски, колумнист на France Inter, вярва, че правителството ще може да „доокомплектова“ разпоредбите, след като войната приключи (съобщение за медиите, 11 януари 2023 г.).

Междувременно 12 000 журналисти, акредитирани от Киев от началото на конфликта, верноподанически предават прессъобщенията на режима, който „се бори за нашите ценности“ – както свидетелства следният сюрреалистичен диалог от 18 май между водещата на CNN Бриана Кейлър и специалния кореспондент Сам Кайли:

– Украйна обяви, че е прехванала 29 от 30-те ракети, изстреляни при нощна бомбардировка над цялата страна. […] Сам, Русия потвърди, че е ударила украински оръжеен склад, вярно ли е?

– Възможно е; но ако е така, няма да ни бъде позволено да го кажем.

Обзалагаме се, че през следващата година Украйна плътно ще последва САЩ, които са 45-ти в класацията на „Репортери без граници“...

 

(1) Fairness and Accuracy in Reporting (FAIR) (Справедливост и точност при отразяването на събитията) е организация за медийна критика, базирана в Ню Йорк. FAIR наблюдава американските новинарски медии за пристрастия, неточности и цензура и се застъпва за по-голямо разнообразие на гледните точки в новинарските медии (Бел. ред.).

(2) Bryce Greene, „Ukraine’s „press freedom“ score increases despite martial law, banned media“ (Показателят за свобода на пресата в Украйна се повишава въпреки военното положение и забранените медии), FAIR, 9 май 2023, https://fair.org

 

Гласът на журналистите