Корейски и български журналисти са единодушни да не стоят встрани от важните световни проблеми

  • 04.06.2023
  • СБЖ
  • Розалина Евдокимова
Срещата между приятели винаги оставя добри спомени

Винаги, особено в напрегнато време като днешното, е вдъхновяващо да посрещаш приятели. От края на май до първите дни на юни на гости на Съюза на българските журналисти беше една такава приятелска делегация - от Асоциацията на корейските журналисти (АКЖ), начело с президента на организацията Ким Донг Хун. СБЖ и АКЖ отдавна са добри приятели и скоро предстои да бъде отбелязана 10-годишнината от подписването на споразумението за двустранно сътрудничество.

Делегацията включваше, освен президента на АКЖ, също и двама вицепрезиденти - Нарае Ким и Ли Санг Хак. В групата бяха и Ли Хожун – президент журналистическата организация от Инчон, и Ива Донг – президент на журналистическата организация на остров Чеджу.

В деня на заминаването си от нашата страна корейските гости посетиха СБЖ, където се срещнаха с български журналисти и споделиха своите впечатления от пребиваването си в нашата страна. Те бяха сърдечно посрещнати от председателя на УС на СБЖ Снежана Тодорова, която, като домакин, представи гостите.

В началото на разговора от името на гостите президентът на АКЖ Ким Донг Хун сподели общите впечатления от видяното при обиколката им из нашата страна. „Всеки път, когато идвам в България с делегация на корейски журналисти, винаги откривам много сходни неща в областта на историята, традицията, културата – каза президентът на АКЖ Ким Донг Хун. - И този път, като обиколих по програмата, предоставена ни от СБЖ, много силно ме впечатли българската история. Разглеждайки различните столици на България разбрах, че тя има много голямо и богато културно наследство.“

А програмата наистина беше амбициозна. По време на обиколката из страната корейските гости имаха възможността да посетят комплекса „Дамасцена“, който е първия частен завод за производство на розово масло. Там домакините запознаха гостите с историята на течното злато. В града на розите Казанлък те имаха възможност да присъстват на Националното надиграване „Тъпан бие, хоро се вие“, в което участваха ансамбли от всички кътчета на България. Дълбоко впечатление у тях остави и фестивалът на розата.

А в Несебър гостите бяха възхитени от богатото културно-историческо наследство, което е под егидата на ЮНЕСКО. Корейската делегация посети красивите курортни черноморски  комплекси „Златни пясъци и „Албена“. Възхитени са и от експозицията на Археологическия музей във Варна, представяща нашата древна история и култура.

Техен домакин в морската ни столица беше членът на УС на СБЖ, и преподавател във Варненския свободен университет, доц. Георги Калагларски, който ги разведе и показа почивния комплекс на СБЖ - МДЖ. Впечатлени от почивната база, гостите споделиха, че освен за пълноценен отдих на техни колеги от Корея, комплексът би могъл да бъде използван и за  международен форум, в който да участват корейски и български журналисти, както и техни колеги от балканските страни. Лнсирана бе и тема за такава конференция - "Медиите и изкуственият интелект". Това е проблематика, която все повече става все по-актуална в световното пространство, сподели за сайта на СБЖ доц. Георги Калагларски.

Незабравимо ще остане за гостите посещението на старите български столици Преслав и Плиска, допълнило още впечатления за българската история. Гостуването в Двора на Кирилицата им разкри подробности около зражднето и утвърждването в България на кирилицата и българската азбука. С особен интерес те разгледаха в Плиска царския дворец, базиликата и Археологическия музей. А на връщане от Варна корейските журналисти посетиха и Велико Търново, където гостуваха на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, крепостта „Царевец“ и стария град.

За срещите им по време на обиколката из страната свои мисли сподели Ли Санг Хак: „Това, което много ни впечатли, е предложението на доц. Георги Калагларски от ВСУ. Той ни заведе в МДЖ, където по време на нашия разговор ни предложи да организираме съвместен форум между АКЖ и СБЖ на тема „Медии и изкуствен интелект“. При нашето посещение в МДЖ разбрахме, че СБЖ предлага на българските журналисти много добри условия за почивка, като  колегите ползват и съответните привилегии.“

Казаното от вицепрезидента на АКЖ Ли Санг Хак ме провокира да го попитам дали корейски журналисти биха дошли да почиват в нашия дом на брега на морето. „Разбира се, бихме искали да използваме това прекрасно място за почивка, но също така се убедихме, че ще бъде хубаво да намерим повод и да организираме среща между двете организации – каза Ли Санг Хак. – Можем да организираме съвместен форум на тема „Медиите и изкуственият интелект“, на който ние бихме могли да споделим повече неща относно неговото приложение в работата ни и същевременно да използваме МДЖ като база за почивка.“

И тъй като темата за изкуствения интелект става все по-актуална с всеки изминал ден неэсамо за нас, но и за страните по света, не пропуснах да се заинтересувам как в Корея, тази толкова развита в IT технологиите страна, журналистите се сблъскват с тази станала гореща тема на деня. Интересувах се дали корейските колеги смятат, че изкуственият интелект може да измести живата журналистика. Изобщо коментира ли се сред корейските колеги мястото на изкуствения интелект в нашата професия?

„В Корея вече, но все още много рядко, се предлагат услуги от изкуствен интелект – сподели вицепрезидентът на АКЖ Нарае Ким. - Да напише кратка статия или прогнозата на времето. Вече има медии, в които се използва този вид услуги. Но засега има лимит на услугите специално от изкуствения интелект. Да ви кажа, че невинаги са точни и прогнозите поради честата промяна на времето. И поради тази причина журналистите трябва да съобщават подробно и конкретно съответната информация.

Технологията, която прилага изкуственият интелект, има голям лимит, защото той може само да информира за някои неща, но не може да бъде подробен в дадена тема или материя, което само човек е в състояние да направи. Корея също използва вече изкуствен интелект, но има сериозен проблем, когато един журналист го използва, защото, ако той пише някаква статия, то тя може да бъде фейк нюз, за разлика, ако е написана от самия журналист. Затова трябва човек да извърши много допълнителна работа, ако статията е написана от изкуствения интелект. И така става много по-сложно, отколкото ако самият журналист седне и я напише. Таке че журналистите са тези, които трябва да пишат, а не да разчитат на изкуствения интелект. В момента проблемът е в това, как да различим дали написаното от изкуствения интелект е истина или фалшива новина.“

И понеже изкуственият интелект е все още тема на бъдещето, върнах разговора в полето на съвместните инициативи на двете журналистически организации, питайки президента на АКЖ какви нови идеи за сътрудничество със СБЖ има тяхната асоциация.

„Нашите две организации вече осем години са извървели своя път на сътрудничество – каза Ким Донг Хун.- Ние споделяме същите ценности в областта на медиите, както у вас, в България, така и в Корея. Имаме и подобни проблеми. При нашите срещи тук се разбрахме как трябва да се пазим и борим. Извършва се размяна на делегации, но в бъдеще си мисля, че в областта на нашето сътрудничество ще е хубаво да има и организиране на дебати по дадени теми. Да организираме и провеждаме по-задълбочени двустранни форуми, да има размяна на мнения. Както и да обсъждаме не само проблеми в нашите страни, а и такива, които засягат и света. Такива, за каквито сега си говорим с вас  - за медиите и изкуствения интелект, тема, която все повече се налага и трябва да бъде дискутирана, защото малко или много тя засяга развитието на медиите в бъдеще. Също не по-малко важна е темата за климата и околната среда. Има още много актуални и важни теми, които могат да са наш приоритет за дискусия. Много е важно да не стоим встрани от важните проблеми, с които светът все повече се сблъсква. Скоро предстои да отбележим десетгодишнината от нашето двустранно сътрудничество и по този повод можем да помислим да организираме един съвместен форум, който да е в резултат от нашето сътрудничество.“

Снежана Тодорова изрази своята подкрепа на предложението на Ким Донг Хоон за организирането на двустранен съвместен форум между АКЖ и СБЖ.

„Мога само да допълня, че както през всичките тези години, така и сега, сме имали възможност да обсъдим нашите актуални проблеми и общата ни политика в рамките на Международната федерация на журналистите, където и двете организации членуваме – каза Снежана Тодорова. - Едно съгласуване на нашите позиции по проблеми в журналистиката е много важно и актуално, а това, което каза г-н президент за глобалните въпроси и тези, свързани с развитието на света и с мира, ме подсеща за пребиваването ми миналата година в Корея. Тогава нашите любезни домакини бяха организирали посещение на Камбаната на мира и имахме възможността да усетим корейското гостоприемство в традиционната корейска обстановка. За мен беше особено голяма чест, че ме бяха настанили във вилата, в която е пребивавал Михаил Горбачов по време на откриването на Камбаната на мира. Сега е особено актуално да говорим за мир.

И още нещо, за което още първия ден от гостуването на нашите корейски приятели споделихме, е предложението на тяхната колежка Сора Лим, която беше на посещение тук през миналата година в състава на делегацията и която г-н Ким подкрепи. Става дума з идеята евентуално в България да се направи следваща среща на държавните ръководители, от които до голяма степен зависи обединението на двете Кореи, и СБЖ да е в основата на подкрепата на тази идея. Тогава аз казах, че ние подкрепяме такава идея и всичко, което е за мир и разбирателство. СБЖ ще направи необходимото, но то е невъзможно без позицията и на държавите, и съответно, и на нашето държавно ръководство. Аз мога да кажа, че съм информирала президента на България Румен Радев за тази идея на нашите корейски колеги и за нашата подкрепа. По принцип той се отнесе с уважение. Но оттук нататък какво ще се случи, ще видим.“

В края на срещата президентът на АКЖ Ким Донг Хун сподели, че интересът към нашата страна все повече нараства сред корейските журналисти. И ако си припомним една стара корейска пословица, че „хората със сродни убеждения стават приятели още на първата си среща, а онези с различни убеждения няма да се сприятелят дори и след хиляди срещи“, това приятелство вече осем лета го има между двете организации и ще продължава да се затвърждава с всяка изминала година и с всяка една нова среща между приятели. Още повече, че по душевност, по гостоприемство двата народа много си приличат.              

На раздяла председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова благодари на гостите за споделените впечатления от гостуването им в България и каза, че двустранните връзки преди всичко почиват и на доброто приятелство. „Надявам се, че нашите връзки и сътрудничество ще продължат успешно да се развиват“ – каза тя.

 

© СБЖ