Журналистите, които мълчат за разправата с Асандж, не могат да претендират, че работят за демокрацията

  • 24.06.2023
  • СБЖ
  • Ана Борисова
Авторката Ана Борисова

Повечето мейнстрийм медии систематично си затварят очите за неудобните факти и събития, не влизащи в наратива на онези, които им плащат. Те ще унищожат света.

„Ние сме резултат от лъжи“, заяви основателят на WikiLeaks [...] „Нека се запитаме за съучастническите медии, които съставляват по-голямата част от мейнстрийма: средно колко убити се падат на всеки журналист?“

Асандж продължи: „Когато разберем, че войните започват в резултат на лъжи, разпространявани сред британската общественост, американската общественост, и на политиките в Европа и в други страни, тогава кои са военнопрестъпниците? Не са само лидери. Не са само войници. Това са и журналисти. Журналисти са военнопрестъпници.”

Из реч на Джулиан Асандж в Лондон, 8.10.2011 г., по повод 10 години от началото на войната в Афганистан, цитирана в книгата на Кевин Гостола, “Обвинен за  журналистика: Политическото дело срещу Джулиан Асандж“, 2023 г.

На 8 октомври 2022 г. се включих в най-дългата „жива верига“ в историята на Великобритания. Искането беше да се прекрати преследването на Джулиан Асандж и той да бъде незабавно освободен от Кралския затвор „Белмарш“, където пребивава в почти пълна изолация и без присъда вече 4 години. Само две големи медии отразиха събитието - „Фокс Нюз“ и Ройтерс, и то без да изпратят репортер. При това подцениха значително броя на протестиращите. Нито една от големите британски медии не го отбеляза.

Повече от десетилетие след речта на Джулиан Асандж става все по-ясно за кои журналисти говори той. За тези журналисти военнопрестъпници, които ще унищожат света.

Това са тези, които не намериха за нужно да отразят най-дългата „жива верига“ в защита на свободата на пресата и по този начин подкрепиха укриването на военни престъпления.

Тези, които систематично си затварят очите за неудобните факти и събития, не влизащи в наратива на онези, които им плащат.

Тези, които в името на кариерното си развитие в престижни медии, се снишават  пред редакторската цензура.

Тези, които се мислят за независими, докато медиите им са спонсорирани от фондации на империи и институции с политически и корпоративни интереси.

Тези, които отразяват пожари и наводнения, без да използват думите  „глобално затопляне“.

Тези, които говорят за мир с езика на войната.

Тези, които сеят омраза с езика на науката.

И най-вече това са тези журналисти, които говорят за пропагандата и контролираните медии в другия край на света, но не и за журналиста, затворен без присъда и измъчван тук, в „демократичния“ Запад. Нито за други като него, които разкриха на света дефектите в собствената ни система и собствената ни борба. Най-вече те ще унищожат света.

Всеки журналист, който не е ужасен и възмутен от процеса срещу Джулиан Асандж, не може да претендира, че търси истината и работи за демокрацията и обществения интерес.