Въз основа на какво Тодор Тагарев набеждава журналисти? Къде е официалната реакция за „Миротворец”?

  • 01.08.2023
  • СБЖ
  • Снежана Тодорова

Над две седмици, след като СБЖ алармира за неправомерно включване на български граждани, сред тях и журналисти, в „черен списък” на украински сайт с опасна слава, българското правителство още не е излязло с официален, публичен и ясен отчет за извършените проверки и действия по казуса. Затова пък военният министър си позволи голословни твърдения, уронващи престижа на нарочените ни колеги, и им вмени дейност срещу българския интерес без да представи доказателства. Напомняме на министъра, че клеветата е подсъдно деяние.

Връхлитащите ни всекидневно последствия от опасни пробойни в правовата държава у нас са несекваща аларма, че властта дължи постоянен и строг отчет пред обществото за своите изпълнени и неизпълнени отговорности.

Вече над две седмици изминаха, откак СБЖ апелира към официалните институции у нас да гарантират защита за българските граждани, включително и журналисти, вкарани с неправомерно разгласени техни лични данни в списък на „врагове на Украйна” в украински сайт „Миротворец”. Сайтът отдавна е печално известен с факта, че хора от обширния му списък, обхващащ и украинци, и многобройни личности от цял свят, са били убити при атентати.

Напомняме, в обезпокоителната черна листа са включени и български политици като Георги Първанов, и интелектуалци като проф. Андрей Пантев, проф. Ваня Добрева, доц. Валентин Вацев, и авторитетни журналисти като Велислава Дърева, Велиана Христова (член на УС н СБЖ), Елена Йончева, Диляна Гайтанджиева, Христо Георгиев и много други.

Декларацията на СБЖ бе последвана от серия коментари пред медиите, направени от високопоставени правителствени дейци и политици, но не бе огласена никаква официална позиция на българското правителство. Такава позиция липсва и до днес.

На 20 юли по повод казуса с „Миротворец” се състоя заседание на парламентарната комисия за контрол над службите. Председателят ѝ Даниел Митов след края на заседанието заяви: „Службите ще направят оценка дали има потенциална заплаха и ще ни информират”. И досега не е оповестено направена ли е такава оценка, каква е тя и какво се предприема по нея.

За сметка на това днес министърът на отбраната Тодор Тагарев в свое интервю по една от водещите телевизии направи изявление, недопустимо за член на длъжното да брани правата на българските граждани правителство. Запитан за казуса със сайта „Миротворец”, министър Тагарев заяви, че в списъка му били включени хора, „които манипулират непрекъснато общественото мнение в проруски интерес” и също така, че „случаят се раздухва целенасочено, за да си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес“.

Министърът не посочи никакви доказателства за твърденията си, които уронват престижа на визираните журналисти, вменяват им голословно дейност срещу българския интерес и биха могли да са основание за съдебни дела за клевета срещу изреклото ги лице.

Въз основа на какво министър Тагарев прави скандалните си заключения? СБЖ настоява той незабавно да докаже думите си с факти, ако разполага с такива. А ако не разполага, да поднесе публични извинения на уважаваните ни колеги и на цялата журналистическа общност, както и на българските граждани заради заблуждаването им с фалшива информация.

Също така СБЖ очаква официален, публичен и ясен отчет от правителството за извършените проверки и действия по казуса с включените български граждани, сред тях и журналисти, в списъка на сайта „Миротворец”. Обществото ни трябва да е информирано какво е предприето, за да се гарантират правата на тези граждани и журналисти, а и за да се установи по правен ред кои са другите българи, които продължават да подават данни в „Миротворец” срещу наши сънародници – както вече е разгласено в социалните мрежи.

Обществото ни трябва да е информирано и как българското ръководство участва в реализирането на отправеното от Европейския парламент още през февруари 2021 г. искане към украинските властида забранят операциите на екстремистки и стимулиращи омраза групи и уебсайтове, например „Миротворец“, които подклаждат напрежението в обществото и злоупотребяват с личните данни на стотици хора, включително журналисти, политици и членове на малцинствени групи“.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

Свързани:

СБЖ изисква от властта защита на българските журналисти от списъка на "Миротворец"

Дата: 17.07.2023

Според Тагарев с "Миротворец" си правят реклама журналисти, работещи срещу българския интерес

Дата: 01.08.2023

Елена Йончева: От февруари 2021 г. Европейският парламент настоява Украйна да закрие сайта "Миротворец"

Дата: 18.07.2023

Даниел Митов обеща службите да проучват "Миротворец", но той вече знае, че списъците "не са за отстраняване на хора"

Дата: 20.07.2023

 

 

Акценти и позиции